Es trenca la negociació entre Educació i sindicats i tira endavant el nou calendari escolar
Una aula en un moment entre classes

L'Assemblea per una Escola Bilingüe demanarà que s'apliqui el 25% de castellà a les aules

L'associació, que caldrà que el TSJ reconegui com a part perjudicada, presentarà dues demandes: una en nom de la mateixa entitat i una altra de conjunta de 1.200 famílies

RedaccióActualitzat

L'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) reclamarà a la justícia que s'apliqui de manera forçosa la sentència que obliga a fer un 25% de castellà a les aules. Ho farà dilluns mateix, quan haurà acabat el període de dos mesos des que el Tribunal Superior de Justícia va donar per ferma la sentència.

En concret, l'AEB ha anunciat que presentarà dues demandes: una en nom de la mateixa entitat i una altra de conjunta de 1.200 famílies, on sol·licitaran l'aplicació de la sentència a tots els centres educatius catalans.

Caldrà, en tot cas, que el tribunal els consideri com a part legitimada per fer-ho. En aquest procés judicial -que va començar en època del govern del PP, quan el ministeri que llavors dirigia José Ignacio Wert va denunciar la immersió lingüística- només hi havia com a part la Generalitat i el govern espanyol.

Aquesta associació, segons recull en la seva web, és contrària a la immersió lingüística perquè entén que "impedeix als pares exercir el seu dret a escollir quin tipus d'educació volen per als seus fills".

Amb aquest argument, va portar als jutjats el cas de l'Escola de Canet de Mar, entre d'altres. Primer, per aconseguir el 25% en castellà a una aula de P5 i, un cop aconseguit, per demanar que es protegeixi la intimitat de la família que ho va demanar.

Un dels vocals i fundador de l'Assemblea per una Escola Bilingüe és José Domingo Domingo, exdiputat de Ciutadans al Parlament de Catalunya. També és president de l'entitat Impulso Ciudadano, de la qual, alhora, n'és vocal la presidenta de l'AEB, Ana Losada.

Entre altres coses, van portar a la justícia el president Quim Torra per les pancartes a favor dels presos independentistes al Palau de la Generalitat en període electoral.

El tresorer de l'AEB, Francisco Javier Martín Hermosín, va ser regidor pel PP a L'Hospitalet de Llobregat. De fet, va coincidir amb Ana Losada a les llistes populars per a les municipals dels 2011 en aquest municipi.

Campanya 'Escola de tothom' per demanar el compliment de la sentència del 25%, al desembre del 2021
Campanya "Escola de tothom" per demanar el compliment de la sentència del 25%, al desembre del 2021 (ACN/Laura Fíguls)

Sentència ferma des del gener

El Tribunal Superior de Justícia va declarar ferma la sentència el 21 de gener, dos mesos després que el Tribunal Suprem va rebutjar el recurs presentat per la Generalitat al novembre.

En aquell moment, el tribunal va donar dos mesos a la Generalitat per aplicar-la. En cas de no fer-ho, la llei estableix que es podrà executar de manera forçosa, sempre que algunes de les parts o un afectat ho demani. És a dir, el govern espanyol --que ja va insinuar que no ho demanaria-- o qualsevol persona que pugui acreditar davant del tribunal que està sent perjudicada per la no aplicació.

Això és justament el que farà l'Assemblea per una Escola Bilingüe.

El govern, per la seva banda, ha anunciat que aprovarà un decret per regular l'ús de les llengües en el sistema educatiu i ha rebutjat l'establiment de percentatges, en considerar que no és un pedagògic.


Òmnium anuncia una ofensiva contra el 25%

Òmnium Cultural ha assumit la representació legal de 28 famílies de l'Escola Turó del Drac de Canet de Mar, un cas que considera "estratègic" i "de país".

Tant Òmnium com les famílies han presentat una demanda al jutjat defensant la validesa del model d'immersió lingüística, basant-se en la legislació actual i informes pericials fets per experts universitaris en què s'acredita el retrocés de l'ús del català.

L'entitat sobiranista ha anunciat una ofensiva contra el 25% de castellà a les aules. "Volem invalidar cada iniciativa que tingui la temptació de trencar el model d'escola catalana, que és consens de país i exemple de cohesió i d'aprenentatge", ha conclòs el president de l'entitat, Xavier Antich.

ARXIVAT A:
Català Educació TSJC
Anar al contingut