L'aforament en la cultura s'ampliarà al 100% abans de dues setmanes, segons Argimon

El conseller ha explicat que la mascareta "la tindrem encara un temps", sobretot en interiors, i que preveu la vacunació generalitzada de la població amb una tercera dosi

Juli Rodés AlmerActualitzat

El sector de la cultura recuperarà el 100% de l'aforament d'aquí quinze dies com a molt tard. Així ho acaba de confirmar, aquest matí, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista al programa "Els Matins" de TV3.

Preguntat per l'ampliació de l'aforament en l'àmbit cultural, Argimon ha explicat primer que "ben aviat serà al 100%", i llavors ha concretat que serà "abans de dues setmanes".

El conseller de Salut ha admès que "el sector cultura necessita aquest 100%", però ha volgut remarcar que, a Catalunya, "a diferència d'Europa, l'hem tingut gairebé sempre obert i amb aforaments sempre superiors a altres entorns".


La mascareta, "encara un temps"

Sobre l'ús de la mascareta, Argimon ha dit que "la tindrem encara un temps", durant el qual "en llocs tancats serà necessària i també en llocs oberts quan estiguem amb aglomeració de gent".

A tall d'exemple, Argimon ha dit que en llocs com els estadis de futbol "és convenient" anar amb mascareta.

L'aforament en la cultura s'ampliarà al 100% abans de dues setmanes, segons Argimon
Els equipaments culturals recuperaran aviat el 100% de l'aforament (ACN/Laura Fíguls)

Ha explicat que l'aixecament de la mascareta es farà de manera progressiva i ha avançat que "l'escola serà prioritària", perquè "sabem que des del punt de vista pedagògic no és el millor".

Argimon, però, ha dit que encara cal ser "una mica prudents" a l'hora d'utilitzar la mascareta i no ha posat data a l'aixecament d'aquesta mesura.

En aquest sentit, ha recordat que "entrem a la tardor-hivern, que és una temporada de coronavirus, de refredats..." i que ara fa un any vam entrar en la segona onada.


El 2022 tindrem coronavirus

El conseller de Salut, però, descarta una sisena onada semblant a les anteriors, però sí que compta que "hi haurà segurament algun repunt, això és normal". Això sempre que no arribi "una variant disruptiva".

El 2022, en definitiva, "encara conviurem amb el coronavirus, però tots esperem que sigui millor que el 2020 i el 2021".

Una convivència que vol dir que encara "hi haurà casos de persones que emmalaltiran, i algunes que emmalaltiran de manera greu".

Argimon també ha volgut remarcar que, "com a societat, si no hem tingut un cas pròxim, hem tingut un estiu que semblava que no hi hagués Covid, però quan entraves en un CAP o en un hospital, el que veies 100% era Covid".


Contra la vacuna obligatòria

Argimon s'ha mostrat clarament contrari a establir l'obligatorietat de la vacunació, com aquests dies s'ha demanat des de les patronals Foment del Treball i CEOE.

Ha assegurat, també, que "el món de la salut, en general, no és partidari de l'obligatorietat".

Vacunació a la Biblioteca Pública de Tàrrega, aquest 1 d'octubre (ACN/Oriol Bosch)

D'altra banda, tampoc ho veu necessari, perquè "la vacunació supera el 80% de la població diana", la que pot vacunar-se.

En aquest sentit, tot i recordar que un 40% de persones no han seguit les recomanacions d'aïllament, Argimon ha valorat que "en conjunt, la societat ha estat i continua sent molt responsable".


Partidari de vacunar els nens

Preguntat sobre la vacunació dels nens d'entre 5 i 12 anys, els que estudien primària, Argimon ha admès que quan s'autoritzi una vacuna per aquesta franja d'edat "en principi" ho defensaran.

Ha diferenciat aquesta vacuna de la resta, però, amb l'argument que vacunar els nens "és un concepte més poblacional que individual", en el sentit que "estem parlant d'un tema més de solidaritat" amb la resta de la població que de la protecció estricta de les persones vacunades.


Cap a la tercera dosi

Les persones de 70 anys i més començaran a rebre la tercera dosi a partir del 25 d'octubre, després que a les residències el procés de vacunació ja està acabant.

El conseller de Salut ha explicat que es comença per aquest grup d'edat perquè ja fa més de sis mesos que té la pauta completa.

Ha volgut remarcar que administrar aquesta tercera dosi "és molt complicat" perquè mentre la vacuna de la grip "ja ve preparada", la de la Covid-19 cal preparar-la a partir dels vials que contenen 6 o 10 dosis, i "carregar-les amb precisió".

Un cop vacunada la gent gran, Argimon ha admès que "probablement anem a una població majoritàriament vacunada amb tres dosis".

Ha admès que "l'evidència que ha pogut analitzar l'Agència Europea dels Medicaments (EMA) encara és escassa", però s'ha mostrat convençut que d'aquí un temps "aniran apareixent" estudis.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaVacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut