La UE aconsegueix pactar una reducció del 55% d'emissions de CO2 per al 2030
Al ritme actual, abans del 2030 ja s'haurà arribat a 1,5ºC d'augment de la temperatura de la Terra (Reuters)

"Emergència climàtica" i "animalista", escollits neologismes del 2019

6.400 persones han participat en una votació que ha situat en els següents llocs "trap", "vermuteria" i "exoplaneta"

Xavier DuranActualitzat

"Emergència climàtica" i "animalista" han estat triats neologismes del 2019, segons la votació promoguda per l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

L'atzar ha fet que la victòria de "emergència climàtica" s'hagi fet pública just l'endemà del final de la COP25 sobre la crisi climàtica, que va acabar, segons moltes opinions, de forma decebedora.

A la votació hi han participat 6.400 persones i la diferència final entre els dos primers ha estat tan petita que els organitzadors han decidit, excepcionalment, declarar-los tots dos guanyadors. Ara, la Secció Filològica de l'IEC valorarà la possibilitat d'incorporar-los tots dos en el diccionari.
 

Els dos primers han rebut més de 1.300 vots

"Emergència climàtica" ha obtingut 1.384 vots (el 21,6% del total) i "animalista" n'ha tret 1.339 (el 20,9%). 

Just al darrere han quedat els neologismes "trap", amb 785 vots (el 12,3%), "vermuteria", amb 739 (l'11,6%) i "exoplaneta", amb 555 (el 8,7%). Això fa que dels cinc primers classificats tres siguin del camp científic.

Al darrere han quedat, per aquest ordre, "umami" (509 vots), "residu zero" (380), "xipar" (259), "pactòmetre" (159) i "bicitaxi" (40).

Aquesta és la sisena vegada que s'organitza la crida i els organitzadors jutgen "molt positiu veure com el nombre de votants creix cada any".

Segons expliquen, la campanya "ha servit per fer visibles els temes que interessen la societat i per acostar la llengua als parlants, per oferir-los la possibilitat d'opinar sobre el neologisme que voldrien veure incorporat en el diccionari normatiu".
 

Un dels neologimes va ser retirat de la llista inicial

Aquesta campanya no ha estat exempta de polèmica. S'havia inclòs a la llista la paraula "mena", referida als menors estrangers no acompanyats. Col·lectius socials i el Departament d'Afers Socials van demanar als organitzadors que fessin caure de la llista una paraula que "estigmatitza, denigra i deshumanitza un col·lectiu de menors". I els organitzadors així ho van fer.

En les anteriors edicions, els neologimes guanyadors van ser "estelada" (2014), "dron" (2015), "vegà/na" (2016), "cassolada" (2017) i "sororitat" (2018).

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut