Es pot votar entre 10 paraules candidates a neologisme de l'any i la guanyadora optarà a formar part del diccionari normatiu
Fins al 15 de desembre es pot votar entre 10 paraules candidates a neologisme de l'any

"Umami", "vermuteria" o "trap", entre les candidates a neologisme de l'any

L'IEC i la Pompeu Fabra obren la votació popular per escollir, entre deu paraules, el neologisme del 2019, mentre que Afers Socials demana que no s'inclogui el terme "mena"

Irene Vaqué ReigActualitzat

Des d'aquest dimarts està oberta la votació per escollir el neologisme de l'any 2019. L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra han seleccionat deu paraules candidates a ostentar el títol:

Animalista (Persona que defensa els drets dels animals com a éssers sensibles, en contra de la seva explotació i maltractament, i a favor del reconeixement d'uns drets bàsics dels animals)

Emergència climàtica (Situació ambiental greu a escala mundial com a conseqüència de l'escalfament global, que requereix l'adopció de mesures concretes i immediates per mitigar el canvi climàtic)

Exoplaneta (Objecte celeste que orbita al voltant d'un estel diferent del Sol i que compleix totalment o parcialment les condicions especificades per als planetes del sistema solar)

Mena ([sigla de 'menor estranger no acompanyat / menor estrangera no acompanyada] Estranger menor d'edat que es troba sense familiars i en situació irregular i de possible desemparament)

Pactòmetre (Aplicació interactiva que ofereixen els mitjans de comunicació després d'unes eleccions i que serveix per calcular quina combinació de partits pot configurar una majoria parlamentària suficient)

Residu zero (Conjunt de pràctiques que pretén evitar al màxim la generació de residus, reciclant la quantitat més gran possible de materials i promovent la fabricació de productes de llarga durada)

Trap (Estil musical derivat del rap originat a finals dels anys noranta del segle XX al sud-est dels Estats Units, amb influències del hip-hop, del dubstep i del trance, que es caracteritza per la utilització de sintetitzadors, bases rítmiques dures i moduladors de veu, amb arranjaments electrònics de caràcter melangiós i lletres molt líriques, sovint sobre temes socials)

Umami (Sabor que representa el gust carni o proteic i que no pot descriure's per combinació dels quatre sabors primitius)

Vermuteria (Establiment on se serveix vermut, sovint acompanyat de propostes gastronòmiques més o menys sofisticades)

Xipar (Posar un xip a un animal, especialment per fer-ne el seguiment sanitari o per trobar-lo en cas de pèrdua)


Es pot votar en aquesta pàgina fins al 15 de desembre. L'endemà es farà públic quin és el mot més votat, que esdevé el neologisme de l'any i que serà candidat a entrar al diccionari normatiu.
 

Afers Socials rebutja la paraula "mena"

Justament, entre les paraules triades hi ha "mena", una paraula que des del món social es rebutja perquè contribueix a deshumanitzar aquest col·lectiu de menors migrants.

En aquest sentit, el Departament d'Afers Socials i Família ha demanat que es reconsideri la introducció d'aquest terme que "estigmatitza, denigra i deshumanitza un col·lectiu de menors".

 

 

 

Altres termes molt actuals

D'altra banda també hi ha "emergència climàtica", una expressió plenament vigent que aquests dies ressona amb la conferència internacional del clima a Madrid.

Els parlants també han sentit repetidament, en els últims anys, la paraula "pactòmetre", una eina molt útil en temps de repeticions electorals com el que vivim, en què el partit "animalista" Pacma sol quedar-se a pocs vots d'obtenir escó.

Els aficionats a la música urbana de ben segur que sabran què és el "trap", mentre que un clàssic ara tan de moda com el vermut ha fet proliferar els establiments anunciats com a "vermuteria", on potser es pot descobrir el sisè gust batejat com a "umami".


Què és un neologisme?

Un neologisme és una paraula que la gent fa servir en el dia a dia i que, o bé no forma part del diccionari de la llengua catalana o bé hi és, però amb un altre significat.

Fa sis anys que es vota el neologisme de l'any. El 2014 va ser "estelada"; El 2015, "dron"; el 2016, "vegà-ana"; el 2017, "cassolada"; i l'any passat, "sororitat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut