Captures de titulars de mitjans de comunicació amb l'ús de la paraula "mena", que ha caigut de la llista de possible neologisme de l&…
Captures de titulars de mitjans de comunicació amb l'ús de la paraula "mena"
Barcelona

"Mena" cau de la llista de neologismes després de les crítiques

L'IEC i la Pompeu Fabra rectifiquen, tot i que al·leguen que només volien "ressaltar el valor que ha tingut a la premsa", i la substitueixen per "bicitaxi"

Irene Vaqué ReigActualitzat

"Mena" ja no forma part de la llista de paraules candidates a neologisme de l'any 2019. L'IEC i l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra l'han substituït per "bicitaxi" després de les crítiques rebudes.

Col·lectius socials, i el mateix Departament d'Afers Socials, van demanar als organitzadors de la votació popular que rectifiquessin i fessin caure de la llista una paraula que "estigmatitza, denigra i deshumanitza un col·lectiu de menors".

En un comunicat, l'Institut d'Estudis Catalans i la Pompeu Fabra han puntualitzat que "el problema no són les paraules, sinó la intenció amb què s'usen". I han argumentat que la llista sorgeix de la llengua que empren els mitjans de comunicació:

"La llista dels neologismes proposats per a la votació sobre el neologisme de l'any és la constatació dels usos observats a la premsa catalana durant l'últim any i no pas una proposta pròpia."

També expliquen que la tria dels termes és resultat del debat de fins a 15 especialistes d'aquestes institucions, el Termcat i els mateixos mitjans. I recorden que la recomanació d'Afers Socials d'evitar la sigla "MENA" perquè està estigmatitzada és molt recent. Per això, al·leguen, no deu tingut "la difusió general suficient perquè els qui han participat en la selecció l'hagin pogut valorar."

També remarquen que la voluntat no era "estigmatitzar ningú, sinó ressaltar el valor que determinades paraules han tingut a la premsa de l'any 2019." I confien que el debat ajudi els mitjans, i també tota la societat, a ser conscients de la "percepció perversa d'un col·lectiu social tristament real."

"Bicitaxi", la candidata nova


Amb el canvi, ara es pot optar per "bicitaxi" com a neologisme de l'any, amb aquesta definició:

"Vehicle lleuger de transport de passatgers de tres o quatre rodes, amb una o dues rodes maniobrables davant i una o dues rodes motrius darrere accionades per un sistema de pedals, sovint amb l'ajuda d'un motor elèctric auxiliar, que té un seient per al conductor i dos o tres per als passatgers."

La llista sencera queda així:

Animalista
Bicitaxi
Emergència climàtica
Exoplaneta
Pactòmetre
Residu zero
Trap
Umami
Vermuteria
Xipar

La votació està oberta fins al dia 15 d'aquest mes, i l'endemà es farà pública la guanyadora. Qui votés per "mena", pot tornar-hi a participar. 

Anar al contingut