Els treballadors públics rebran a finals de novembre la paga del 2014, l'última retallada
Els empleats públics cobraran la paga del 2014 abans d'acabar l'any

Els treballadors públics rebran a finals de novembre la paga del 2014, l'última retallada

S'hauran tornat, un any abans del previst, totes les pagues extraordinàries que els treballadors públics van deixar de percebre, el 2012, 2013 i 2014

Actualitzat

El govern ha aprovat aquest dimecres el decret que dona llum verda al retorn íntegre de la paga extra del 2014 als empleats públics, que encara estava pendent. El pagament es farà a finals d'aquest mes de novembre i suposarà un abonament de 533 milions d'euros.

El 2018, el govern va pactar amb els sindicats que se'n retornaria el 55% aquest 2021 a la nòmina del novembre, un total de 293 milions, i la resta, al llarg de l'any vinent, 240 milions més.

Però el govern ha decidit fer-ne el pagament íntegre, segons va comunicar als sindicats el 18 d'octubre en una reunió amb la mesa general de negociació dels empleats públics, i s'avança un any el compliment de l'acord signat amb els sindicats fa 3 anys.

Amb aquesta s'hauran tornat totes les pagues extraordinàries que els treballadors públics van deixar de percebre els anys 2012, 2013 i 2014, arran de les retallades.

Durant la reunió amb la mesa, en què estan representats els sindicats majoritaris de la funció pública, IAC, CCOO i UGT, també es va abordar el pagament del complement de productivitat, sobre el qual el govern va dir que té la voluntat de pagar aquest any que ve "un cop acordats els criteris de valoració de la productivitat".

Qui cobra

Segons les dades del govern, el 2014 hi havia 200.956 persones que treballaven a la Generalitat, incloent-hi els departaments i totes les entitats del sector públic. A banda d'aquesta, també hauria de cobrar el personal d'ensenyament concertat a qui també se li va retallar la paga fa set anys i que UGT calcula que són uns 18.000 treballadors a Catalunya.

Segons el sindicat, calculen que 243.000 empleats haurien de cobrar aquesta paga. L'organització té en compte que cada any hi ha entre 4.000 i 5.000 baixes al personal de la Generalitat.

Les persones que han estat de baixa mèdica s'hauran de pagar "dues pagues extres" per un mateix lloc de treball. Les retribucions de la persona substituta les assumirà el govern i les de la que està de baixa, la Seguretat Social, assenyala la UGT.

La partida pressupostada pel govern per fer front a aquesta paga és de 533 milions d'euros, una xifra que es queda curta segons la UGT. El sindicat calcula que el cost total oscil·la entre els 650 i els 720 milions d'euros. De mitjana, la paga extra d'un funcionari de la Generalitat és d'uns 2.000 euros bruts.

Com cobren

Segons la Conselleria de Presidència, la gran majoria, incloent-hi els jubilats, ho percebran d'ofici, és a dir que se'ls ingressarà automàticament.

Les persones que ja no treballen a la Generalitat o han modificat les seves dades bancàries hauran d'omplir una sol·licitud publicada a la web del govern.

En cas de mort de la persona que havia de cobrar, els hereus també podran sol·licitar l'import per mitjà del formulari, acreditant la seva condició.

No caldrà sol·licitar l'abonament ni acreditar la condició d'hereu si ja es van rebre les devolucions a la paga extraordinària del 2012 o 2013.

ARXIVAT A:
Drets laboralsGeneralitat de CatalunyaCCOOUGT
Anar al contingut