Barcelona

La Generalitat retallarà un 3% més el sou dels treballadors públics

Més retallades en el sector públic. La Generalitat ha anunciat una rebaixa del 3% en el sou dels treballadors directes de l'administració, així com els de les empreses i organismes que en depenen. La reducció s'aplicarà íntegrament a la nòmina de juny. El govern assegura que tindrà caràcter temporal, només el 2012, però no descarta més rebaixes en un futur. La Generalitat afirma que ha optat per aquesta mesura en un context de desacceleració econòmica i per evitar fer fora més treballadors. Els sindicats estan indignats i anuncien mobilitzacions.

RedaccióActualitzat
La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha confirmat la mesura avançada pels sindicats. Ortega ha explicat que es tracta d'una mesura temporal i que no es consolida. Tindrà efectes només sobre el 2012. Tot i això no ha descartat que es pugui haver de repetir en un futur.

La Generalitat justifica la rebaixa del 3% per la voluntat d'assegurar els llocs de treball. Ortega ha explicat que es una mesura que ja s'estudiava en les negociacions que van mantenir amb els sindicats del desembre i gener passats. La mesura està inclosa en els pressupostos d'aquest 2012.

En la nòmina del juny

Aquesta reducció es materialitzarà com a norma general de manera íntegra en la paga extra de juny, ja que la Generalitat no té competències per rebaixar el sou mensual dels funcionaris. Alguns col·lectius, com els docents i els funcionaris de presons, podrien aplicar-la en un altre moment de l'any, segons han informat els tres sindicats representats a la taula general de la funció pública, CCOO, UGT i IAC.

Els sindicats calculen que la reducció real dels salaris dels treballadors públics serà d'un mínim d'un 7%, sumant l'eliminació dels complements econòmics que preveu la llei d'acompanyament dels pressupostos catalans pel 2012, pendent d'aprovar al Parlament.

Un dels col·lectius més afectats és el dels interins, que veuran com aquest 3% se suma a la rebaixa que ja se'ls aplica de jornada i sou d'un 15%.

El 2010 els treballadors públics ja van tenir una retallada al sou d'un 5%.

Indignació sindical

Els sindicats s'han trobat amb la Generalitat, que els han avançat la mesura. Els representants dels treballadors han abandonat la reunió indignats després de rebre la notícia. CCOO, UGT i IAC han rebutjat la mesura, consideren que les converses amb l'administració entren en un recés indefinit i anuncien mobilitzacions.

Segons els representants dels treballadors, en la reunió, la Generalitat ha reconegut que podrien haver-hi noves rebaixes més endavant.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut