Els satèl·lits de Vox: de la pinyata de Ferraz a les vagues generals fallides

Organitzacions com Revuelta, Tercios Cívicos o el sindicat Solidaridad fan de crossa al carrer dels interessos de la formació d'extrema dreta

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Iván Gutiérrez

Periodista a la delegació de Madrid de TV3 especialitzat en economia

@ivanngutierrez
Actualitzat

Quan el 31 de desembre van tocar les dotze de la nit a Ferraz, les campanades no van donar la benvinguda al 2024. Almenys no a tothom. Els presentadors desitjaven un bon any nou als assistents i un "feliz 1936 para los putos rojos de mierda". No eren de cap televisió, a la pantalla només podia llegir-se l'identificatiu "Revuelta" i els presentadors, activistes o reporters, segons el moment, agitaven la protesta. 

L'ase de tots els cops va ser un ninot de Pedro Sánchez apallissat, que amb cops de bandera, de puny, o fins i tot, a garrotades, rebia de valent la fúria dels assistents a la convocatòria. Va ocupar les portades i capçaleres de tots els mitjans durant la primera setmana de l'any.

Però qui va organitzar l'acte que va convocar a totes aquelles persones l'última nit de l'any al costat de la seu del PSOE? Formalment, ho va fer l'exmilitar i militant de Vox, Antonio Martínez, tot i que ell mateix va declarar que va fer-ho "per fer-li un favor als joves de Revuelta".


Qui és Revuelta?

A priori, Revuelta és l'organització de joves propers al partit d'extrema dreta Vox, però no són les seves joventuts, com passa amb altres formacions. Han arribat a convocar algunes de les manifestacions de Ferraz o al Congrés durant la investidura de Sánchez, on sempre han estat al capdavant juntament amb altres grups com Tercios Cívicos. Els mateixos actes on sempre acaba anant algun càrrec de Vox com el mateix Santiago Abascal o Ortega Smith.

Després de la polseguera que han aixecat les imatges de la pallissa a una pinyata de Pedro Sánchez i la denúncia posterior del PSOE, Vox diu que no té cap vinculació. Consultats per TV3, fonts del partit asseguren que "no es pot demostrar una vinculació que no existeix", en referència a la denúncia del PSOE. Però per què se'n desvincula?

El professor de Ciència Política de la Universitat Carlos III Pablo Simón assegura:

"És un tallafoc per evitar problemes judicials i patrimonials; si hi ha una condemna, qui condemnaran serà Revuelta i no Vox, tot i que el segon s'aprofiti de totes les accions del primer. No és el mateix que un titular digui Revuelta o Vox."

Persones amb cartells contra Pedro Sánchez es manifesten davant la seu del PSOE a Ferraz, Madrid, el 17 de novembre de 2023 (Europa Press/A. Pérez Meca)


Les vinculacions amb Vox

El cert és que, de vinculacions, n'hi ha, perquè Revuelta no deixa de ser el nou nom comercial d'una antiga associació anomenada Plataforma 711 (que abans havia estat una botiga de "marxandatge patriòtic") que propugnava la "reconquesta cultural d'Espanya", un dels reclams inicials de Vox quan va impulsar aquest lema per a les eleccions andaluses amb un anunci on Abascal muntava a cavall amb la banda sonora del Senyor dels Anells de fons.

Tot i que aquesta societat va ser fundada l'any 2022, la van impulsar Jesús de Blas; el candidat de Vox a Algete, Santiago Aneiros; Javier Majadas que anava a les llistes d'aquesta mateixa població, i Sergio Garrudo que és fill de Ricardo Garrudo, president de Vox Cantàbria fins a l'any 2022 i creador amb Santiago Abascal de la Fundació Denaes.

Aquesta plataforma, a més, figurava com a beneficiari de les dades de l'acte anual de Vox aquell any, tothom qui s'inscrivia acceptava cedir-li les dades, segons va publicar Infolibre.

De fet, va ser Denaes qui va convocar el 29 d'octubre una manifestació contra l'amnistia on Abascal, que presideix aquesta fundació, va ser l'estrella i va presentar en societat Revuelta i el seu actual portaveu, César Pintado, que va parlar en públic. Pintado també lidera HerQles, una associació que segueix tots els postulats i missatges de Vox, i que també figurava al cartell de Cap d'Any a Ferraz. 

El mateix acte de Cap d'Any es va finançar, teòricament, amb donatius que van superar els 20.000 euros per part de Revuelta. Però l'adreça de correu que apareix a les factures dels donatius estan indiscutiblement vinculades al partit d'extrema dreta, ja que conté el nom de Vox al domini. 

Vox, però, també es desvincula de la gestió ni de cap informació sobre les donacions a Revuelta. 


Revuelta a Catalunya

Però els actes de Revuelta no han estat únicament a Ferraz. A Catalunya han protagonitzat les protestes a la Plaça Sant Jaume durant la visita de Pedro Sánchez al president Pere Aragonès el passat mes de desembre. També van convocar una protesta no gaire nombrosa a la facultat de dret de la UB, en ambdós casos contra l'amnistia i el govern de Sánchez. I també en ambdós casos, amb presència de líders de Vox com el regidor Gonzalo de Oro Pulido.

Qui lidera teòricament l'organització a Catalunya és Elsa Almeda, una jove de vint anys que va formar part de Vox Jóvenes. Almeda ha estat present a protestes de Revuelta a Brussel·les amb Jorge Buxadé, tot i que el seu nom va popularitzar-se després de dir que "avortar és un crim" en el programa Opina Jove de Tevecat, on defensava que les dones que volen avortar són assassines, fins i tot, animant a assenyalar els metges.

Elsa Almeda, del col·lectiu Revuelta, porta un megàfon durant la manifestació convocada a la Facultat de Dret de la UB
Elsa Almeda, del col·lectiu Revuelta, porta un megàfon durant la manifestació convocada a la Facultat de Dret de la UB (Europa Press/Alberto Paredes)

Ara, tot i la insistència a aparentar independència respecte a Vox eliminant vinculacions directes de les seves cares visibles, la batuta al carrer la porten membres de segona línia de Vox. Catalunya n'és un exemple, on Jorge Mena, regidor de Vox a Cubelles, és qui normalment anima la resta d'assistents megàfon en mà, o Iván Cánovas, regidor de Vox a Cornellà de Llobregat, i també destacat tertulià a l'Opina Jove de Tevecat. Tots dos també tenen un paper visible a les protestes del pseudosindicat Solidaridad, una altra marca de Vox.


L'òrbita de satèl·lits de Vox

Canvien els barrets i les banderes, però no qui forma part de les protestes. L'estratègia de Vox ha estat teixir una òrbita d'organitzacions que semblin de la societat civil, com Revuelta, Tercios Cívicos, i d'altres com Terra Nostra o Mi Barrio Seguro, amb temes concrets (el camp agrícola o la inseguretat), que s'activen i es desactiven segons les necessitats de Vox, com quan hi ha campanya.

Terra Nostra va tenir un paper destacat a protestes contra la Llei de Benestar Animal, i pràcticament no ha tingut activitat des de llavors. Passa el mateix amb Mi Barrio Seguro, molt activa quan el debat de les ocupacions era candent, tot i que ha quedat eclipsada per Desokupa, que, sense estar estrictament dins de l'òrbita, perquè té autonomia pròpia, sí que propugna molts dels postulats de Vox.

Un manifestant amb un megàfon durant una protesta contra la investidura de Pedro Sánchez, el 16 de novembre del 2023
Un manifestant amb un megàfon durant una protesta contra la investidura de Pedro Sánchez, el 16 de novembre del 2023 (Europa Press/Matias Chiofalo)

Hi ha una altra esfera amb un pseudosindicat, Solidaridad, que va convocar una vaga general fallida. Liderat pel portaveu adjunt de Vox a Andalusia, Rodrigo Alonso, va convocar una vaga que en un principi no va ser admesa perquè "no es poden convocar vagues per motius polítics".

A les protestes de Solidaridad es repeteix el mateix esquema que amb altres associacions, actes on assisteixen nombrosos càrrecs i militants de Vox.

Un altre camp que Vox ha volgut ocupar és el del debat sobre la igualtat de gènere, amb associacions com AMPI (Mujeres por la igualdad), que directament vol combatre el feminisme. 

El professor de Ciència Política Pablo Simón assegura que "aquestes associacions fan de crossa de Vox al carrer, perquè Vox té una relació amb el sistema semilleial, que trampeja amb la legalitat". Tenir aquest seguit d'associacions provoca l'aparença que hi ha associacions de la societat civil que estan d'acord amb els seus postulats, i que, per tant, Vox recull el descontentament d'unes propostes que venen del carrer.  


L'altaveu de l'extrema dreta

I tot plegat tenen d'altaveu mitjans de comunicació com La Gaceta, Toro TV, Periodista Digital o Estado de Alarma, on els seus reporters fan indistintament de presentadors o activistes megàfon en mà, segons calgui. De fet, la mateixa presentadora de les campanades, procedent de Toro TV, va deixar el micro durant la transmissió per cridar "no és una festa, és una protesta".

Toro TV és el nou nom de la televisió del grup Intereconomía, de l'empresari Julio Ariza, molt vinculat a Vox i que la mateixa exsecretària general de Vox, Macarena Olona, va assenyalar com a clau dins la política de comunicació del partit, juntament amb el diari La Gaceta.

Olona va anar més enllà i va assegurar que Vox havia desviat gairebé 11 milions d'euros de diners públics a la fundació Disenso, que presideix Santiago Abascal, i a l'empresa Tizona Comunicación, propietat del fill d'Ariza, Gabriel Ariza i Kiko Méndez-Monasterio. Tizona és l'encarregada de dirigir la comunicació de Vox.

L'òrbita mediàtica, però, no es limita únicament a mitjans tradicionals, sinó també a canals de youtube com Infovlogger, Isaac Parejo, el youtuber que durant la retransmissió de les campanades va felicitar l'any "1936 a los putos rojos", tot i que no era la primera vegada. Parejo ja va fer mencions guerracivilistes en el passat com "vamos a volver al 36" durant una de les festes anuals de Vox

 

ARXIVAT A:
Vox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut