Manuel Marchena en una imatge d'arxiu al Tribunal Suprem (EFE)
Manuel Marchena en una imatge d'arxiu al Tribunal Suprem (EFE)

Els observadors internacionals acusen Marchena de perdre la "imparcialitat objectiva"

International Trial Watch acusa el president de la sala d'afavorir la part acusatòria

Actualitzat

Toc d'atenció dels observadors internacionals per l'actitud de Manuel Marchena durant el judici del procés. El grup International Trial Watch ha acusat Manuel Marchena d'haver perdut la seva "imparcialitat objectiva" com a jutge i ha denunciat l'"actitud desconsiderada i limitant del president de la sala cap a les defenses", així com el tracte diferencial que han rebut els testimonis dels votants de l'1-O respecte als dels agents que van participar en el dispositiu policial del referèndum a l'hora d'explicar els fets de l'1 d'octubre.

"L'actitud desconsiderada i limitant del president de la sala cap a les defenses ha arribat aquesta setmana al seu grau màxim d'aparent pèrdua d'imparcialitat objectiva; imparcialitat exigible des del dret a un procés equitatiu." (art. 6.1 CEDH).

Així, d'una banda, ha limitat les declaracions de tots els testimonis quan, tot narrant els fets de l'1 d'octubre, aquests valoraven la situació viscuda i expressaven sentiments de por o d'estupefacció davant l'agressivitat dels agents policials contra la ciutadania. Això no seria motiu d'atenció si aquestes mateixes valoracions o expressions de sentiments no haguessin estat admeses per la sala quan els declarants van ser policies nacionals i guàrdies civils proposats per l'acusació, que es van esplaiar sobre els sentiments d'odi, entre altres, de les persones concentrades; permetent-se afirmacions com ara "que mai no havien vist res d'igual", o "que la situació era pitjor que la que es va viure al País Basc en plena vigència del terrorisme".

En aquest sentit, alguns observadors consideren que les interrupcions per part de Marchena no es fan de manera equitativa: s'interromp contínuament les defenses, i a les acusacions se'ls presta més consideració, ja que, segons conclou, se'ls permet formular les preguntes de forma completa, sense interrupció".
 

International Trial Watch insisteix que alguns observadors "han percebut un gran desinterès de la sala a aprofundir en l'exercici de la violència" l'1-O durant l'actuació policial i tornen a qüestionar l'objectivitat del president de la sala:

"Altres observadors han percebut un gran desinterès de la sala a aprofundir en l'exercici de la violència durant la jornada de votació, essent complicat per a les defenses formular preguntes que no fossin rebutjades quan es referien a actuacions policials violentes. També mostren dubtes en relació a la subjectivitat del president, que sembla afavorir de forma insistent una determinada perspectiva del relat, dificultant la tasca de les defenses. Tals fets, així descrits, suposarien, ensems, una possible vulneració del principi d'igualtat d'armes."

L'organització també es fa ressò de la manera com Marchena va tancar la setmana passada la declaració de la filòsofa Marina Garcés, farcida d'interrupcions del president de la sala segona del Suprem i de queixes d'"indefensió i de "vulneració contínua de drets fonamentals" de l'advocat Benet Salellas, dient que era "molt millor" que l'advocat de la defensa de Jordi Cuixart no fes més preguntes.

"La limitació del relat dels testimonis per part de qui dirigeix el debat processal ha provocat la protesta dels lletrats defensors (preceptiva, segons la mateixa Llei d'Enjudiciament Criminal, a l'efecte de posteriors recursos), seguida d'una dura reprensió de la presidència, que els ha comminat a continuar l'interrogatori. En expressar un lletrat que no hi havia més preguntes, el president ha manifestat que 'molt millor'."

 


També critica el "fet inusual", diu, que l'alt tribunal critiqués -a través de la premsa- l'estratègia de la defensa de Cuixart, la qual cosa considera que pot derivar en una limitació del dret de defensa".

"Aquesta nota de premsa suposa una reprimenda extraprocessal a l'estratègia d'una de les parts i, indirectament, podria pretendre una modificació de la mateixa per considerar-la inadequada, cosa que s'escapa diametralment de la imparcialitat objectiva que ha de regir l'arbitri del tribunal, i podria derivar en una limitació del dret de defensa."

Els observadors, finalment, consideren la presó provisional "totalment desproporcionada" i afirmen que el fet que continuiïn en presó provisional vulnera la llibertat dels encausats.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut