Els números per investir Aragonès: què ha de passar perquè ERC governi en solitari

Només queden 17 dies per resoldre el trencaclosques parlamentari i evitar noves eleccions

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El trencament de les negociacions per a un pacte de legislatura entre ERC i Junts per Catalunya d'aquest dissabte ha creat una situació molt complexa, i queden molt pocs dies per resoldre-la.

La data límit és d'aquí 17 dies, el 26 de maig: abans d'aquell dia, Pere Aragonès ha d'aconseguir superar un segon debat d'investidura per al qual encara no disposa de prou suports.

Les negociacions havien de tenir com a objectiu més immediat una majoria de 74 diputats, els d'ERC, la CUP i Junts, cosa que li hauria permès superar-la en primera votació.


50 a favor, 53 en contra

De moment, només pot comptar amb el vot dels 33 diputats d'ERC i els 9 de la CUP, 42 vots insuficients de totes totes, perquè al davant tindrà pràcticament assegurats 53 vots en contra.

És la suma dels diputats del PSC, Vox, Ciutadans i el PP, cosa que li impedirà superar una segona votació, en què només necessitaria majoria simple.

Tampoc li serviria aconseguir el suport dels 8 diputats d'En Comú Podem, ECP, perquè perdria igualment per 50 a 53, sempre que Junts s'abstingués.

Junts ofereix 4 vots

L'única possibilitat per ser investit en primera votació seria que els 32 diputats de Junts per Catalunya votessin a favor d'ell, però aquest dissabte això ha quedat aparcat.

El motiu és que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha fet un únic oferiment a Aragonès: cedir-li només 4 vots, cosa que l'obliga a aconseguir el suport d'ECP.

En aquest cas, podria superar la investidura en segona votació per 54 vots a favor, 53 en contra i 28 abstencions, les de la resta del grup parlamentari de Junts.

Aquestes són les principals possibilitats d'acords d'investidura, però podria haver-n'hi d'altres, com, per exemple, que les abstencions de Junts s'ampliessin fins a 12 diputats si finalment ERC no aconseguís el suport d'ECP.

Tot plegat ha dibuixat un tauler de joc nou, amb poc més de dues setmanes per jugar-lo, i en les últimes hores els protagonistes ja han començat a fer-ho.

Junts demana nova negociació a ERC

Pere Aragonès i laura Borràs s'han trobat avui en un acte pel Dia d'Europa. El tema de conversa ha estat clar: parlar sobre la nova situació en què es troben les relacions entre els dos partits i les possibilitats d'un futur govern.

Per part de Junts, una de les negociadores, Elsa Artadi, ha reclamat a ERC que cal començar una nova negociació només per a la investidura.

Entrevistada al programa El suplement, de Catalunya Ràdio, Artadi ha afirmat que mai els han ofert "regalar-los gratis" els vots.

"Si ara ERC el que vol és canviar i passar de la feina que estàvem fent, d'un acord de legislatura, a només un acord d'investidura, l'ha de posar sobre la taula. Però en qualsevol cas s'ha de negociar, en qualsevol cas hi ha d'haver un acord."

Mentrestant s'estan evidenciant les diferències de parer que hi ha a dins de Junts sobre quin paper ha de fer ara el partit de cara a la investidura.


Des d'ERC ho veuen molt diferent: la portaveu, Marta Vilalta, també en una entrevista a "El suplement", s'ha mostrat convençuda que tots els diputats de Junts haN de votar a favor de la investidura d'Aragonès.

"És evident que comptem amb els 32 vots de Junts per Catalunya, perquè estem dient des del primer dia que hi ha una majoria de 74 diputats independentistes que fins ara no havíem tingut. I tant que comptem amb tots!"


En Comú Podem passa a primer pla

La nova situació ha posat en primer pla el paper d'ECP, que en el primer debat d'investidura va votar en contra de Pere Aragonès.

Aquest diumenge al matí, i també entrevistada a "El suplement", la cap de llista, Jéssica Albiach, ha explicat que ja han començat els contactes amb ERC:

"La via de contacte sempre ha estat oberta, sempre hem tingut una bona relació amb ERC, i hem quedat que els pròxims dies, òbviament, seurem a parlar. Catalunya necessita un govern que funcioni, i jo crec que aquest país no es pot permetre una repetició electoral per la incapacitat dels actors d'arribar a acords."

Per part de la CUP, "El suplement" ha entrevistat el diputat Carles Riera, que ha reiterat que l'acord amb ERC és "inamovible", i s'ha mostrat favorable a incorporar-hi ECP.

"ERC sap que és un acord inamovible en qualsevol negociació i pacte amb altres actors polítics per formar govern i nosaltres, evidentment, el que tenim és l'expectativa que Junts s'hi sumi, efectivament. I per què no els comuns?"

Un dels elements importants per a les negociacions dels pròxims dies és quina composició tindrà el govern, si el decidirà ERC en solitari, que és la intenció que va expressar Aragonès aquest dissabte, o si s'hi acaba sumant alguna altra força política, sobretot En Comú Podem.

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021InvestiduraERCPere AragonèsJxCat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut