Aragonès: "Assumim la responsabilitat d'un govern en solitari per iniciar la legislatura"

ERC recull l'oferta de Junts de facilitar la investidura per poder negociar sense l'amenaça d'una repetició electoral

RedaccióActualitzat

ERC ha decidit formar un govern en solitari perquè "el país no pot esperar més". Ho ha anunciat aquest dissabte el candidat a la presidència Pere Aragonès en una compareixença després de la reunió de l'executiva del partit:

"ERC ha arribat a la conclusió que el país ja no pot esperar més, que el govern ha d'arrencar sense demora i que no es pot posar en risc el 52% de vots independentistes obtinguts a les eleccions del 14F."

"Avui, doncs, anunciem que assumim la responsabilitat d'iniciar la legislatura amb un govern en solitari. Acceptem així la proposta feta per part de Junts per Catalunya de facilitar un govern d'ERC en minoria."


"Evitar la pressió d'una repetició electoral"

Aragonès ha insistit que han passat 83 dies des de les eleccions del 14F, que el govern porta més de 200 dies en funcions, i també que només falten dues setmanes perquè s'esgoti el termini per elegir la presidència de la Generalitat i evitar la repetició d'eleccions, el 26 de maig.

Segons ha afirmat, això permetrà als equips negociadors d'ERC i Junts continuar negociant tot "evitant la pressió":

"Una forma que servirà per continuar negociant, evitant la pressió d'una repetició electoral que avui tenim, a 18 dies del 26 de maig, i que ha de servir per ajudar-nos a bastir els consensos imprescindibles perquè el govern i el Parlament es posin a funcionar i a treballar."


"Hem de seguir negociant"

Segons el candidat a presidir la Generalitat, el seu partit es compromet "des del primer minut a seguir treballant per restablir consensos i acords" al marge de l'acció de govern:

"Governarem en minoria però governarem amb les portes obertes a la majoria parlamentària, per si al llarg de la legislatura s'hi volen sumar. Hem de seguir negociant, però sense la pressió d'una repetició electoral forçada."


Junts ha respost a l'anunci d'ERC mantenint la porta oberta a un possible acord en el futur. El seu secretari general, Jordi Sánchez, ha assegurat que facilitarà la investidura d'Aragonès si els d'esquerra aconsegueixen el suport de la CUP i els Comuns.


Tornada al punt de partida

En la compareixença, Aragonès ha donat detalls de com ha viscut les últimes hores de les negociacions entre ERC i Junts.

Segons ha explicat, en la roda de premsa d'aquest divendres Jordi Sànchez, secretari general de Junts, els va traslladar "un optimisme" que "no encaixava" amb l'evolució de les negociacions:

"Vam estar esperant fins a darrera hora d'ahir una resposta a la nostra darrera proposta completa sobre l'àmbit estratègic que li hem fet arribar aquesta setmana. Finalment, aquest matí ens ha arribat una resposta i ens torna pràcticament al punt de partida on ja estàvem al febrer."

Precisament aquest dissabte, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha publicat un article en què s'ha queixat que el pacte "continuava pendent d'una tediosa negociació".

En referència clara al debat entorn el Consell per la República, un dels més conflictius de les negociacions, Aragonès ha dit que "l'espai de coordinació" de l'independentisme, "si n'hi ha d'haver, ha de ser neutral" i tothom s'hi ha de sentir representat "en peu d'igualtat".

A preguntes dels periodistes, Aragonès ha explicat que demanaran a la presidenta del Parlament que iniciï una ronda de consultes de cara a convocar un nou ple d'investidura.

També que ERC iniciarà contactes amb la CUP, amb Junts i també amb els Comuns per aconseguir la majoria necessària per superar la investidura.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Pere AragonèsERCJxCat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut