Washington

Obama: "Destruirem l'Estat Islàmic a través d'una estratègia antiterrorista completa i sostinguda"

El president dels Estats Units es presenta com a líder d'una àmplia coalició per derrotar l'amenaça jihadista i amplia l'ofensiva a Síria

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, obre la porta a fer atacs selectius en territori sirià contra els jihadistes de l'Estat Islàmic. En un discurs molt esperat, Obama ha anunciat que té els suports per liderar una àmplia coalició internacional, però no ha concretat qui hi participarà ni de quina manera. El president nord-americà ha enviat aquest missatge: "El nostre objectiu és clar: degradarem i, en última instància, destruirem l'Estat Islàmic a través d'una estratègia antiterrorista completa i sostinguda".

En quinze dies, Obama ha passat de no tenir estratègia a traçar un pla molt concret contra els jihadistes amb un discurs contundent. Una estratègia que fa un pas endavant en la campanya de bombardejos aeris contra els radicals sunnites que fins ara havia acotat només a l'Iraq: "Perseguirem els terroristes que amenacen el nostre país, allà on siguin. Això vol dir que no dubtaré a actuar contra l'Estat Islàmic a Síria i a l'Iraq."

Una decisió arriscada, la d'Obama, perquè, fa un any, es va fer enrere en l'atac a Síria en represàlia per l'ús d'armes químiques, i perquè el mateix règim d'Al-Assad ja ha advertit que no tolerarà bombardejos. El president nord-americà vol entrenar i equipar més bé l'oposició siriana i enviar més personal militar a l'Iraq, gairebé cinc-centes persones més, per donar suport a l'exèrcit del país. Però, a les portes de commemorar l'11-S, Obama ha insistit: "Aquestes forces nord-americanes no entraran en combat, no ens veurem arrossegats cap a una altra guerra sobre el terreny a l'Iraq."

Obama vol encapçalar una coalició internacional i regional, una missió en què Kerry ja treballa, per combatre l'Estat Islàmic en tots els fronts possibles, des del militar fins a l'ideològic. L'opinió pública fa costat al president, ja que veu els radicals islamistes com una amenaça, especialment després de la decapitació de dos periodistes nord-americans.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut