Un assentament jueu a Cisjordània
Un assentament jueu a Cisjordània
Washington

Els Estats Units ja no consideren il·legals els assentaments d'Israel a Cisjordània

L'administració Trump canvia la posició històrica de Washington sobre el Pròxim Orient i allunya la solució dels dos Estats

Actualitzat

Els Estats Units han posat fi a la seva posició de quatre dècades sobre els assentaments israelians a Cisjordània. Des d'aquest dilluns, Washington deixa de considerar il·legals els assentaments israelians en territoris ocupats en un gest que dificulta encara més els esforços de pau al Pròxim Orient i allunya la solució dels dos Estats.

El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha anunciat en roda de premsa el canvi d'opinió de la Casa Blanca

"L'establiment dels assentaments israelians a Cisjordània no és incompatible per si sol amb la llei internacional."

Pompeo ha subratllat que la decisió no implica cap canvi en la posició nord-americana "sobre l'estatus últim de Cisjordània", sinó que el que passa a partir d'ara és que "els Estats Units no expressen cap opinió" sobre la legalitat dels assentaments israelians en aquest territori.

 

El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo (EFE)

 

"L'espai necessari per a una solució política"

El titular d'Exteriors ha argumentat que intentar trobar una solució judicial a la qüestió dels assentaments israelians "no ha funcionat" al llarg de les últimes dècades i que el desenllaç ha de venir d'una negociació política entre Israel i Palestina.

"Hem proporcionat l'espai necessari perquè els israelians i palestins arribin a una solució política."

Segons Pompeo, la mesura "augmenta les probabilitats que pugui funcionar el pla de pau" de la Casa Blanca per al Pròxim Orient, que dos anys després d'anunciar-se encara no s'ha presentat ni té data de publicació.

 

 

La decisió anunciada per Pompeo se suma a altres decisions de l'administració Trump que han dificultat les perspectives d'un acord de pau entre Israel i Palestina, com el reconeixement de Jerusalem com a capital israeliana o de la sobirania d'aquest país sobre els alts de Golan.

 

 

40 anys de vigència del "memoràndum Hansell"

L'any 1978, durant la presidència de Jimmy Carter, el Departament d'Estat va publicar l'anomenat "memoràndum Hansell", que declarava que els assentaments israelians en territoris ocupats palestins eren "incompatibles amb la llei internacional".

El document ha suposat la base de l'oposició que, des d'aleshores, han mantingut tots els governs nord-americans a les colònies israelianes en territoris palestins, tot i que amb diferents graus de vehemència depenent del president que hi hagués al Despatx Oval.

La gran majoria de la comunitat internacional considera que els assentaments a Cisjordània són incompatibles amb la llei internacional i, concretament, amb la Quarta Convenció de Ginebra de 1949, que prohibeix desplaçar població a la potència ocupant al territori ocupat.

 

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaEstats UnitsPròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut