Donald Trump, reunit amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu (Reuters)
Donald Trump, reunit amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu (Reuters)

Trump, partidari de "la solució de dos Estats" en el conflicte d'Israel i Palestina

Roser OliverActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha explicitat de forma pública el seu suport a l'opció dels "dos Estats" per resoldre el conflicte entre Israel i Palestina.

"Personalment, crec que seria la solució que millor funcionaria", ha dit durant una reunió amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a la seu de l'ONU.

Trump ha anunciat que espera presentar el seu pla de pau d'aquí a dos o tres mesos i s'ha mostrat convençut que els palestins tornaran a asseure's a la taula de negociacions. El president nord-americà ha dit que somia a arribar a un acord abans d'acabar el seu mandat.

 

Després que al desembre reconegués Jerusalem com a capital d'Israel i hi traslladés l'ambaixada nord-americana, Trump creu ara que "Israel ha de fer alguna cosa que sigui bona per a l'altra part".

La capitalitat, el gran escull

La capitalitat de Jerusalem és un dels esculls més importants en el conflicte israelianopalestí. Les dues parts la reivindiquen com a capital i el trasllat de l'ambaixada dels EUA va desencadenar la indignació entre els palestins, que des de llavors han boicotejat els plans de pau de Washington, dirigits pel gendre de Trump, Jared Kushner.

Notícia relacionada: Trump reconeix Jerusalem com a capital d'Israel

Els palestins volen establir el seu estat a Cisjordània, Gaza i a Jerusalem Est. Israel va ocupar aquests territoris el 1967 i es va annexionar Jerusalem Est, una decisió que no ha estat reconeguda internacionalment.

Fa un mes, l'administració nord-americana va decidir tallar les aportacions financeres dels EUA a l'agència de l'ONU pels refugiats palestins (UNRWA) que beneficia uns cinc milions de persones. Un cop dur per al manteniment dels serveis bàsics de molts palestins.

Dies després el govern dels EUA va tancar la missió diplomàtica de Palestina a Washington en el que es considera un intent d'afegir més pressió als palestins perquè acceptin el pla de pau del president Trump.

Des que va arribar al poder, Trump ha mostrat un suport incondicional a Israel. Qui sap cap a on portarà el moviment d'avui.

Notícia relacionada: Trump és el primer president dels EUA de visitar el Mur de les Lamentacions

ARXIVAT A:
Trump Pròxim Orient Israel
Anar al contingut