Rull, Sànchez i Turull als passadissos del Congrés després de recollir les credencials de diputats (ACN)
Rull, Sànchez i Turull als passadissos del Congrés després de recollir les credencials de diputats (ACN)

Els diputats presos de JxCat, a favor d'una abstenció que permeti investir Sánchez

Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull diuen per escrit a la direcció del partit que aposten per la investidura del candidat socialista com a mal menor, com també defensa Artur Mas

RedaccióActualitzat

Els diputats suspesos per la mesa del Congrés, els presos Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, han demanat a la direcció de Junts per Catalunya que s'abstingui en la investidura del candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez. La formació debat aquesta opció en diverses reunions al Parlament i a la presó de Lledoners.

Els tres polítics empresonats han escrit una carta als membres de JxCat amb les seves reflexions i on proposen l'abstenció, segons avança Nació Digital i ha confirmat TV3.

Els tres presos independentistes es pronuncien en la línia que es va expressar l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Són partidaris de facilitar la investidura a Pedro Sánchez com a mal menor. Ho prefereixen abans que pugui governar el PP o Ciutadans, que amenacen amb la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Mas va dir: "Si tu vols resistir i avançar, jo prefereixo fer-ho amb algú que no cali foc cada dia a casa meva encara que no m'aporti la solució, que no pas amb algú que cada dia vulgui calar foc". L'expresident va afegir que és millor un president del govern espanyol que "no tingui l'obsessió d'un 155 permanent" i d'"arrasar" les estructures polítiques catalanes i l'obra de govern que es pugui fer.

 

Artur Mas i Laura Borràs en un acte de campanya a la Llotja de Lleida (ACN)


De fet, el debat sobre la investidura està obert a Junts per Catalunya després de la reunió que la portaveu parlamentària a Madrid, Laura Borràs, va mantenir fa dues setmanes amb la seva homòloga socialista, Adriana Lastra. En aquell moment, Borràs va assegurar que "no es donaven les circumstàncies" per facilitar la investidura.

La diputada independentista va explicar que Lastra els hi havia demanat que no bloquegessin la investidura i que la resposta va ser que la posició de JxCat és "la de sempre". "Nosaltres no hem vingut a bloquejar res. Hem vingut a desbloquejar el diàleg i la democràcia", va apuntar Borràs.

Aquell mateix dia, el diputat d'ERC Gabriel Rufián es va mostrar més receptiu que JxCat a la reunió amb Lastra. Va dir que Esquerra estava disposada a no bloquejar la investidura de Pedro Sánchez, tot i que va avisar que la situació a Catalunya s'ha de resoldre amb "diàleg, diàleg i diàleg". "Nosaltres volem dialogar amb tothom, establir punts de trobada, meses de diàleg i de negociació", va afirmar Rufián.

ARXIVAT A:
InvestiduraJordi SànchezJosep RullJordi TurullPedro SánchezJxCatPSOE
Anar al contingut