Els contractes de lloguer que es renovin a partir del juliol es podran apujar sense límit

El govern espanyol posa fi a la pròrroga de sis mesos per als contractes de lloguer que va instaurar durant la pandèmia

Redacció/AgènciesActualitzat

A partir de l'1 de juliol, els propietaris de pisos de lloguer podran apujar el preu sense límit quan es renovin els contractes. Durant els últims sis mesos, una mesura obligava a prorrogar-los automàticament mig any en les mateixes condicions. Ara, el govern espanyol ha eliminat aquesta mesura del nou paquet anticrisi, i en manté d'altres, com la rebaixa de l'IVA d'alguns aliments.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ho ha justificat explicant que la llei d'habitatge, en vigor des de finals de maig, ja preveu mesures per evitar els augments abusius dels preus del lloguer i fixa un mínim de quatre mesos per a la comunicació a l'inquilí per part del propietari si vol recuperar l'habitatge quan s'acaba el contracte.


Es manté l'augment del 2% com a màxim de l'IPC

El que segueix en vigor, perquè ja estava previst mantenir-ho fins al 31 de desembre del 2023, és el límit de l'augment del 2% com a màxim en la quota, quan s'hagi de revisar per l'IPC. Amb això, ha dit Calviño, es vol "cobrir el període transitori" des d'ara i fins que entrin en vigor els topalls que fixa la llei d'habitatge. 

Uns topalls que afectaran les àrees on es consideri que el mercat està tensionat. Les han de proposar els governs autonòmics --la Generalitat ja ho ha fet-- i les haurà d'aprovar el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

També es manté la suspensió dels desnonaments en llars vulnerables sense alternativa residencial. Aquesta opció que ja es recull en la llei d'habitatge, que preveu la possibilitat de sol·licitar una pròrroga extraordinària d'un any per a inquilins en situació de vulnerabilitat.


Alerten d'una allau de desnonaments i augments de lloguers

Les organitzacions del moviment per l'habitatge preveuen una allau de desnonaments i un augment generalitzat dels lloguers, després de la decisió del Consell de Ministres.

En un comunicat, el Sindicat de Llogateres apunta que la mesura de prorrogar els contractes de lloguer "ha salvat milers de llars durant els darrers mesos d'augments de lloguer totalment desproporcionats i d'expulsions a través de la no renovació dels contractes".

Ara, segons el parer d'aquesta entitat, el president del govern, Pedro Sánchez, "ha cedit a la pressió per part de la patronal immobiliària per desfer-se d'aquestes mesures i permetre que els rendistes continuïn especulant sense cap límit".

En aquest sentit, alerten que estan veient com molts arrendadors han comunicat als seus llogaters que un cop finalitzi la pròrroga se'ls augmentarà el lloguer o se'ls expulsarà de l'habitatge.

Davant d'aquesta situació, el moviment per l'habitatge recomana continuar abonant el lloguer que es pagava i no anar-se'n, encara que hagi finalitzat el contracte de lloguer o la pròrroga, fins que s'arribi a un acord entre llogaters i propietari.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut