Comença la vacunació dels infants d'entre 5 i 11 anys

Des que es va obrir la possibilitat de demanar cita prèvia fins aquest dimecres al vespre, s'han demanat 82.000 cites per vacunar infants

Actualitzat

Ha arrencat la vacunació dels infants d'entre 5 i 11 anys. En aquesta primera jornada, s'han administrat 3.712 dosis de la vacuna pediàtrica.

Ja hi ha 82.000 cites demanades (a primera hora d'aquest dimecres eren més de 70.000) i, segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en les pròximes setmanes els esforços es concentraran en passar "de les 5.000 dosis diàries a les 10.000, i de 320.000 dosis setmanals a les 350.000".

A la Fira de Barcelona, un dels punts de vacunació, minuts abans de les 5 de la tarda ja era visible la cua dels primers infants amb hora per vacunar-se. L'accés ha estat per una entrada diferent de la dels altres col·lectius que es vacunen, per facilitar l'organització i perquè la dosi que se'ls posa és menor. 

En la primera jornada, s'han posat un centenar de vacunes fins a les 7. La franja horària anirà canviant i, de fet, amb les vacances escolars de Nadal es posaran vacunes també al matí. 

Els primers infants a rebre la vacuna pediàtrica de la covid a Fira de Barcelona
Els primers infants a rebre la vacuna pediàtrica de la covid a Fira de Barcelona (ACN/Eli Don)

A la Catalunya central, la vacunació infantil ha començat amb el 80% de les cites prèvies reservades. A la regió sanitària de Girona, són 4.800 les cites programades fins ara i, durant la primera tarda, s'han acostat al centenar els infants vacunats a la seu de la Generalitat a Girona. 

Des de dilluns, ja hi ha la primera tramesa de 234.000 dosis per als infants, i al gener segons la ministra de Sanitat Carolina Darias arribarà una segona remesa de 2 milions de dosis, per tenir 3,3 milions d'infants amb una dosi en aquestes properes vuit setmanes.

Les vacunes infantils es posaran als mateixos punts on es vacunen els adults i també s'habilitaran centres d'atenció primària i algun hospital. En cas que els infants vagin a vacunar-se amb els pares, no farà falta consentiment, però sí que serà necessari si hi van amb un altre familiar.

La dosi per als nens i nenes és de 10 micrograms, un terç de la que es dona als més grans de 12 anys. La pauta de vacunació és de dues dosis, que s'administraran amb 8 setmanes de diferència.

Una nena, a punt de rebre la vacuna de la covid a Fira de Barcelona
Una nena, a punt de rebre la vacuna de la covid a Fira de Barcelona (EFE/Alejandro García)


El col·lectiu més afectat actualment

Ara mateix, en la sisena onada, la franja d'edat que té més incidència de casos de covid és la dels menors de 9 anys. La incidència acumulada a 14 dies en els infants més petits, de 0 a 9 anys, és de 771, la més alta i molt per sobre de la mitjana a Catalunya, que és de 487.

En tota la pandèmia hi ha hagut 84 infants de 5 a 11 anys ingressats per covid, quatre dels quals a l'UCI.

A més, d'aquesta edat n'hi ha hagut 43 que han tingut la principal complicació associada a la covid en infants, la síndrome inflamatòria multisistèmica, que apareix setmanes després de la infecció, fins i tot en infants que l'han passat lleu. Tots han estat ingressats i sis han estat en unitats de cures intensives.

Des de l'inici de la pandèmia, hi ha hagut tres nens d'entre 0 i 9 anys que han mort.

Als Estats Units i al Canadà ja s'han vacunat uns cinc milions d'infants, sense que s'hagin detectat miocarditis, pericarditis ni altres complicacions greus, com explica aquest vídeo:

Els pediatres donen suport a la vacunació

En un comunicat, la Societat Catalana de Pediatria dona suport a la vacunació dels infants d'entre 5 i 11 anys perquè creu que "els pot ajudar a reprendre una vida social sense tantes limitacions".

La junta directiva de la Societat Catalana de Pediatria considera que "els beneficis de la vacunació s'han de confrontar amb els riscos potencials de la infecció" i demana no oblidar "els casos, encara que esporàdics, d'ingressos hospitalaris i/o complicacions derivades de la infecció per SARS-CoV-2", així com els de la covid persistent.

Els pediatres apunten que hi ha infants que viuen amb persones vulnerables, que són més susceptibles d'infectar-se i patir una malaltia greu.

A més, remarquen que immunitzar els nens i les nenes és una bona opció perquè la situació de la pandèmia és incerta i es possible que, amb variants com l'òmicron, la transmissibilitat del virus sigui més gran, i no se sap "quin paper tindran els nens en aquesta fase".

Vials de la vacuna de Pfizer per a infants
Vials de la vacuna de Pfizer per a infants (Reuters/Hannah Beier)

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut