Salut demana limitar trobades: "No sabem fins quan podrem aguantar sense més mesures"

Carmen Cabezas i Gemma Craywinckel han anunciat que ja es pot demanar cita per vacunar els nens de 5 a 11 anys

RedaccióActualitzat

Aquesta setmana es començaran a vacunar contra la covid els nens de 5 a 11 anys, en una mesura que vol contribuir a frenar l'avanç de la pandèmia a Catalunya, que ara mateix és preocupant.

Aquest dilluns al matí la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, han comparegut per explicar els detalls d'aquesta vacunació i també d'altres mesures per fer front a la sisena onada.

Cabezas ha explicat que, malgrat l'augment de positius, gràcies a les vacunes hi ha relativament pocs hospitalitzats, però ha insistit que cal limitar les interaccions socials, perquè els percentatges d'hospitalització són baixos però si augmenten molt els contagis, també ho faran les hospitalitzacions:

"En aquestes xifres es veu l'efecte de la vacunació, mai havíem tingut menys hospitalitzacions per cas, ara un 4%, ni menys UCI per cas, un 0,73%, ni de morts, un 0,26% per cas. És la situació millor, les vacunes funcionen, però hi ha molts casos, estan augmentant i, per tant, malgrat que els percentatges siguin més baixos, estan produint pressió al sistema sanitari."


Cita per vacunar

Carmen Cabezas ha recordat que la vacunació de la franja de 5 a 11 anys començarà aquest dimecres 15 de desembre, i ha anunciat que es podria demanar hora a partir de les 2 del migdia d'aquest dilluns.

Cabezas ha recordat també que es pot fer a través de la web https://vacunacovid.catsalut.gencat.cat/, i ha explicat que si no hi van amb els pares caldrà portar un document de consentiment signat.

El formulari per a aquest consentiment es pot trobar a la mateixa web on es demana la cita per vacunar.

Pel que fa a aquesta vacunació, la secretària de Salut Pública ha assegurat que desenes de nens i nenes d'aquesta franja d'edat han hagut de ser hospitalitzats:

"Tot i que els menors de 5 a 11 anys no acostumen a patir una malaltia greu, quan s'infecten sí que el risc que puguin tenir complicacions hi és: hem tingut 84 ingressos hospitalaris en aquesta franja des de l'inici de la pandèmia, i 4 van anar a l'UCI."

"És molt menys freqüent que en etapes adultes, però aquestes hospitalitzacions es podrien evitar en un percentatge molt alt amb la vacuna, que té una efectivitat d'un 90,7%."


12.500.000 dosis

En aquest sentit, Cabezas ha fet un balanç molt positiu de la vacunació, tot assegurant que és el principal factor que ara mateix impedeix que hi hagi molta més gent als hospitals i a l'UCI.

Segons ha explicat, gairebé s'han posat 12 milions i mig de dosis, i la setmana passada se'n van posar 278.000, la majoria de les quals, 218.000, eren de reforç, terceres dosis.


Preocupació pels majors de 60 anys

Ha destacat que ja s'han posat més d'un milió d'aquestes terceres dosis, que a les residències el 93,5% de residents ja la tenen, igual que el 72% dels més grans de 70 anys.

En canvi en la franja immediatament inferior, de 60 a 69 anys, el percentatge baixa dràsticament: són només el 26% els que tenen la tercera dosi posada.

Tant Cabezas com Craywinckel han insistit que la majoria d'hospitalitzats tenen més de 60 anys, i que és prioritari que aquesta franja d'edat es vacuni del tot si vol estar tranquil·la.


Protocols adaptats

Totes dues han afirmat que el moment és molt delicat i han fet una crida a reduir les trobades presencials al mínim per reduir el risc d'infecció.

De moment, però, no es plantegen recuperar restriccions, només s'ha decidit adaptar alguns dels protocols per no saturar els professionals i per fer una millor prevenció.

A les residències de gent gran, per exemple, es manté el règim de visites tal com està, però s'incrementaran les proves a treballadors i residents, amb PCR i també amb tests d'antígens.

Pel que fa al seguiment de contactes que estan en quarantena, es reduiran les trucades de 3 a 2, eliminant la del setè dia, i també simplificant l'enquesta telefònica per fer-la més curta.


"Tant de bo aconseguim doblegar la corba"

De tota manera, la directora del Catsalut ha admès que no saben si caldrà o no recuperar restriccions en les pròximes setmanes:

"Pel que fa a fins on podrem aguantar sense aplicar més mesures, no ho sabem, tant de bo aconseguim doblegar la corba, tant de bo es comporti com altres vegades, que després d'una fase de creixement s'estabilitza i comença a baixar, i això ens permeti, amb els dispositius que tenim, donar una sortida correcta i amb total garantia a la ciutadania."


9 casos d'òmicron a Catalunya

Cabezas ha explicat que, de moment, s'han detectat només 9 casos de la variant òmicron del coronavirus a Catalunya: 7 de persones provinents de Sud-àfrica, i 2 que eren contactes estrets.

Per això ha assegurat que no hi ha transmissió comunitària, i per evitar que n'hi hagi, a totes les persones que venen de països amb aquesta variant se'ls obliga a fer quarantena vigilada.


1.078 malalts als hospitals, 242 a l'UCI

L'actualització de dades de la pandèmia d'aquest dilluns ha confirmat la tendència dels últims dies i setmanes: hi ha 65 persones més hospitalitzades per covid que aquest diumenge, un total de 1.078.

D'aquestes, 242 són a l'UCI, 5 més en les últimes 24 hores. 148 estan intubades i 10 connectades a respiradors, de manera que s'ha tornat a la situació de mitjans de setembre.

La presidenta del Comitè Assessor del govern per la pandèmia, Magda Campins, ha alertat que, si es manté el ritme, d'aquí una setmana i mitja hi haurà el doble de persones a les UCI, 500.

Campins ha assegurat que ja hi ha hospitals que ja s'estan concentrant en la covid, i estan deixant d'atendre altres patologies.

Pel que fa als centres d'atenció primària, els CAP, aquest diumenge han atès 4.889 malalts de covid, gairebé 1.600 més que el diumenge anterior.

La positivitat dels tests tampoc baixa: gairebé el 10% dels que es fan surten positius, quan es considera que quan aquesta xifra puja per sobre del 5% vol dir que molts positius queden sense diagnosticar.

Coincidint amb l'inici de la vacunació dels nens de 5 a 11 anys també es recuperen aquest dilluns els punts mòbils de vacunació, amb dos camions adaptats de Seat.

Aquests camions, per als quals cal demanar cita, es mouran per tot el territori en funció de les necessitats per augmentar el percentatge de vacunats, que ja és molt alt.

Ara mateix ja hi ha gairebé 6 milions de persones vacunades amb la pauta completa a Catalunya, i ja s'han posat un milió de terceres dosis.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut