Els bacteris resistents a antibiòtics poden causar més morts que el càncer el 2050

Malalties que fa uns anys es curaven fàcilment amb la dosi adequada d'antibiòtic com la pneumònia o la gonorrea ara es compliquen i no hi ha manera de lluitar-hi

Actualitzat

L'Organització Mundial de la Salut considera que el principal problema de salut pública al món és la resistència als antibiòtics. Moltes malalties que fa uns anys es curaven fàcilment amb la dosi adequada de medicament ara es compliquen i no hi ha manera de lluitar-hi.

Alguns dels bacteris que ja han creat resistència als antibiòtics tradicionals són el Klebsiella pneumoniae, que provoca la pneumònia, o el bacteri Neisseria gonorrhoeae, que provoca la gonorrea. També afecta altres infeccions com les contretes als hospitals, les causades per ferides quirúrgiques o les d'orina, que es poden complicar greument.

Es calcula que cada any 25.000 persones a la Unió Europea moren a causa d'infeccions provocades per bacteris resistents a la medicació. A tot el món, la xifra de morts anuals causats per aquestes infeccions arriba a les 700.000.

I els experts alerten que, si no aturem aquest fenomen, la xifra augmentarà exponencialment els propers anys. L'any 2050 aquesta xifra pot arribar als 10 milions, i les morts per resistència als bacteris superaran les causades pel càncer.

Per què es fan resistents?

Els bacteris tenen una habilitat extraordinària per adaptar-se, mutar i adquirir i transmetre resistència als antimicrobians.

Són capaces d'adaptar-se a canvis desfavorables de l'entorn i aquests canvis afavoreixen la supervivència i la proliferació de les cèl·lules bacterianes. Els gens bacterians es traspassen d'un microorganisme a un altres, i els bacteris poden propagar-se a través del medi ambient, els animals i les persones.

Tot i que, de forma natural, els microorganismes desenvolupen una resistència natural, tant l'ús excessiu com el mal ús dels antibiòtics produeixen i acceleren la selecció i propagació dels microorganismes resistents.

Evitar l'abús i el mal ús dels antibiòtics

Els experts recorden la importància de prendre antibiòtics només per prescripció mèdica i seguint de manera estricta dosis i horaris.

Les principals causes de l'augment de la resistència als antibiòtics són l'excés de prescripció per a malalties que podrien curar-se amb altres tractaments, que els pacients en alguns casos no acaben o no segueixen correctament el tractament prescrit o bé que s'automediquen.

Altres causes són que no es respecten els hàbits d'higiene adequats i que els bacteris es propaguen ràpidament en espais on hi ha concurrència de malalts com ara clíniques i hospitals.

Les persones poden transmetre els bacteris resistents a altres persones. I també ho poden fer els animals de granja i els peixos d'aqüicultura que reben tractament antibiòtic i poden també ser portadors de bacteris que ja han creat resistència si se n'ha fet un ús indegut.

 

Els animals medicats no ens fan resistents

Els experts, però, desmenteixen el fals mite que les persones es fan resistents als antibiòtics en menjar carn d'animals que han pres medicació. En realitat, qui desenvolupa les resistències són els bacteris, no les persones. I un cop els bacteris han desenvolupat la resistència infecten les persones i els animals, que, a la vegada, es converteixen en una nova font d'infecció.

Una de les mesures de prevenció d'infeccions és cuinar molt bé els aliments. Una bona cocció ajuda a eliminar els bacteris resistents als antibiòtics.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut