El cuiner José Andrés va ser escollit entre "Les 100 persones més influents" per la revista "Time" (EFE)
El cuiner José Andrés va ser escollit entre "Les 100 persones més influents" per la revista "Time" (EFE)

El xef José Andrés, proposat per al Nobel de la Pau

Un congressista nord-americà confirma al Washington Post que l'ha nominat per al premi per la seva tasca humanitària.

RedaccióActualitzat

El xef asturià José Andrés, fundador de l'ONG World Central Kitchen per combatre la fam i la pobresa, és candidat al Nobel de la Pau 2019, segons un congressista nord-americà.

El demòcrata John Delaney ha explicat al diari "The Washington Post" que l'ha nominat per a aquesta distinció tenint en compte la seva tasca humanitària: 

"Gràcies a la feina del senyor Andrés, s'han alimentat milions de persones. Aquesta és la necessitat humana més bàsica, i Andrés ha mostrat la seva classe mundial en aquest camp humanitari essencial". 

El cuiner, que va néixer a Astúries però es va traslladar amb la seva família a Catalunya quan era petit, va crear l'ONG el 2010, després del devastador terratrèmol d'Haití. També és promotor del grup #ChefsforPuertoRico, que va servir més de 3,3 milions d'àpats a Puerto Rico després del pas de l'huracà Maria, el setembre de 2017. 

També ha format part de la llista "Les 100 persones més influents" de la revista "Time", els anys 2012 i 2018. 
 

El cuiner José Andrés servint un sopar d'Acció de Gràcies a Califòrnia (Reuters)
 

El comitè del Nobel de la Pau no comenta possibles nominacions, ni per als mitjans de comunicació ni als mateixos candidats. 

Andrés, de 49 anys, ha afirmat que desconeix si està nominat, però que se sent "humil", si és així, perquè només "un entre milers de persones" que ajuden els necessitats i ho fan sense cap reconeixement:
 

 

Andrés, format al costat de Ferran Adrià i que fa anys que viu als Estats Units, va obrir el 1993 el restaurant Jaleo, un referent de les tapes espanyoles a Washington. A més d'aquest, té una quinzena d'establiments a tots els Estats Units. 

A banda del seu talent culinari i les labors humanitàries, també ha aixecat la veu en defensa de la immigració i contra la política de Donald Trump en aquest sentit. Ho va fer, per exemple, en el Dia sense immigrants, quan locals d'arreu dels Estats Units, també el Jaleo, van tancar les portes per remarcar l'aportació dels treballadors d'origen forani en aquest sector. 

Les candidatures al Nobel de la Pau es poden presentar fins al 31 de gener del 2019. El guanyador no s'anunciarà fins a l'octubre. Aquesta tardor, el premi va ser per al ginecòleg congolès Denis Mukwege, que atén les dones violades al país centreafricà, i l'activista yazidita Nadia Murad, que va ser víctima d'Estat Islàmic.

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut