Nadia Murad i Denis Mukwege, distingits amb el Nobel de la Pau (Reuters)
Nadia Murad i Denis Mukwege, distingits amb el Nobel de la Pau (Reuters)
Oslo

Nobel de la Pau per a Murad i Mukwege per lluitar contra la violació en zones de guerra

El ginecòleg congolès Denis Mukwege atén les dones violades al país centreafricà, i l'activista yazidita Nadia Murad va ser víctima d'Estat Islàmic

RedaccióActualitzat

El ginecòleg congolès Denis Mukwege i l'activista yazidita Nadia Murad, víctima d'Estat Islàmic, han estat distingits amb el Premi Nobel de la Pau, segons ha anunciat l'Acadèmia aquest divendres.

El premi d'aquest any va destinat a la lluita contra la violència sexual com a arma de guerra.

 

L'activista de la minoria religiosa yadizita Nadia Murad va ser esclava sexual del grup Estat Islàmic a l'Iraq. Ho va ser durant tres mesos, fins que va aconseguir fugir-ne.

 

El 1999, Denis Mukwege va fundar l'hospital Panzi a la població de Bukavu, a l'est del Congo. És el centre on tracta a les dones que són violades pels grups armats, moltes vegades en grup, utilitzades com una arma de guerra més. Aquest metge s'encarrega de pal·liar els efectes devastadors dels danys físics i morals. Treballa amb un equip d'assistència social, psicològica i psiquiàtrica. Preparen les dones abans de la intervenció quirúrgica, sovint complicada, ja que moltes arriben a l'hospital amb l'aparell genital malmès.

Mukgewe considera que les violacions fetes per militars són "una potent arma de guerra que busca destruir no només físicament a la dona, sinó a tota la comunitat a la qual pertany". Aquesta situació es prolonga quan hi ha embarassos de nens no desitjats.

El Nobel de la Pau és l'únic dels premis que no s'atorga a Estocolm, a Suècia. S'entrega a la capital noruega, Oslo, perquè així ho va voler el seu creador, Alfred Nobel. En aquella època, al segle XIX, Noruega formava part del regne de Suècia. La cerimònia de lliurament serà el 10 de desembre.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut