A quins planetes hi podria haver vida?
Joan Anton Català ens recorda que no hi ha planeta B, que la Terra és única

El time-lapse de Google Earth sobre l'impacte del canvi climàtic des del 1984

El programa mostra la transformació del planeta en vídeos fets amb 24 milions de fotos des de l'aire dels últims 37 anys

Actualitzat

Amb Google Earth hem pogut sobrevolar la Terra i veure el món en 3D, però ara el programa afegeix la possibilitat de viatjar en el temps. Ho fa gràcies a 24 milions de fotografies captades per satèl·lit en gairebé 4 dècades: des del 1984 fins al 2020.

Google Earth ha introduït la funció "time-lapse", que mostra com ha evolucionat la Terra en aquests 37 anys.

En ple debat sobre la crisi climàtica, s'hi pot veure com han canviat les costes, com han crescut les grans ciutats o com s'han empetitit els boscos.

És l'actualització més important que ha fet Google Earth des del 2017 i, com diuen ells mateixos, "és el vídeo més gran del món sobre el nostre planeta".

 

 

Com accedir-hi

S'hi pot accedir a través de g.co/Timelapse o dins de la pàgina de Google Earth, clicant en la roda de timó que hi ha a la columna de l'esquerra i buscant "Time-lapse", que mostra en una línia de temps l'any en què et trobes en cada moment.

S'hi poden triar cinc temes: els canvis forestals, el creixement urbà, l'escalfament del planeta, les fonts d'energia i la fràgil bellesa de la terra.

La idea de Google és que investigadors, governs, empreses i ONG puguin utilitzar aquesta eina gratuïta per observar els efectes del canvi climàtic.

La transformació de Salou

Amb aquesta funció de time-lapse, també hi ha més de 800 vídeos en 2D i 3D, que es poden consultar a YouTube o a l'apartat de descàrregues de Google Earth. Entre els més propers, hi ha la transformació de Salou, l'illa d'Eivissa o Benidorm.

La companyia ha assegurat que ho seguirà actualitzant durant la pròxima dècada, amb noves imatges de time-lapse que s'afegiran cada any.

Els 24 milions d'imatges usats en time-lapse representen quadrilions de píxels, que van trigar més de dos milions d'hores a ser processats. S'han unit 20 petabytes d'imatges en un únic mosaic de vídeo de 4,4 terapíxel, l'equivalent a 530.000 vídeos en resolució 4K.

Per desenvolupar el producte, Google ha treballat amb experts del CREATE Lab de la Universitat Carnegie Mellon dels Estats Units i ha fet servir dades facilitades al públic pels governs dels Estats Units i de la Unió Europea.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaGoogle
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut