Quim Torra, acompanyat de la seva dona i els seus advocats, en entrar al TSJC el 2019
Quim Torra, acompanyat de la seva dona i els seus advocats, en entrar al TSJC el 2019 (Reuters/Enrique Calvo)

El TC tomba, sense unanimitat, el recurs de Torra contra les sentències per desobediència

El tribunal considera que a l'expresident de la Generalitat, que va ser condemnat per desobediència i va ser inhabilitat, no se li va vulnerar cap dret

RedaccióActualitzat

El ple del Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'empara presentat per l'expresident de la Generalitat Quim Torra contra les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem, que el van condemnar per desobediència i per les quals va quedar inhabilitat.

La sentència té dos vots particulars dels magistrats progressistes Juan Antonio Xiol i Ramon Sáez.

A Torra, se'l va condemnar per negar-se a despenjar la pancarta amb el lema "Llibertat presos polítics i exiliats" de la façana del Palau de la Generalitat en campanya electoral.

El tribunal diu que Torra no va ser condemnat per les seves idees, sinó perquè no va mantenir la neutralitat "imposada a tots els poders públics" en període electoral.

Pancarta del balcó de la Generalitat que va portar Quim Torra als tribunals
Pancarta del balcó de la Generalitat que va portar Quim Torra als tribunals (CCMA)

Entenen que la pancarta i els llaços grocs eren "identificables amb determinades opcions polítiques" i que, per tant, Torra va fer "un ús inadequat dels edificis públics, que han d'estar al servei dels interessos generals, no d'un grup més o menys concret o nombrós de persones, a exclusió de la resta".

Per tant, rebutgen que a Torra se li vulnerés ni el dret al jutge imparcial, ni al jutge ordinari predeterminat per la llei, ni a la defensa i la presumpció d'innocència, així com el dret a la igualtat.

Tampoc el dret a la legalitat penal, que es desestima com la resta.

ARXIVAT A:
Judici procésQuim TorraJudicial
Anar al contingut