Pla obert del president inhabilitat, Quim Torra, en un acte a Cornellà del Terri per commemorar l'1-O l'1 d'octubre de 2020 (Horitzon…
Quim Torra en un acte a Cornellà del Terri per commemorar l'1-O

El Constitucional admet el recurs d'empara de Torra, però manté la inhabilitació

El TC rebutja la suspensió cautelar de la sentència i la defensa de Torra ja pensa a portar el cas a Estrasburg

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dimarts el recurs d'empara que Quim Torra va presentar contra la seva inhabilitació.

Per contra, el tribunal ha rebutjat la suspensió urgent de l'execució de la sentència, que la defensa va demanar com a mesura cautelaríssima.

S'han complert així les previsions de fonts del Constitucional que apuntaven a l'admissió del recurs d'empara, però la declinació de la suspensió de la condemna.

Quim Torra, amb el conseller Calvet, a Cornellà del Terri (ACN/Aleix Freixas)


L'advocat del president Quim Torra, Gonzalo Boye, va demanar que mentre el Constitucional estudiés el recurs, la condemna quedés en suspens, perquè, si al final el TC li donés la raó, li haurien causat un "dany irreparable" tot el temps que hagués estat inhabilitat.
 

En cas que el TC hagués rebutjat el recurs, l'expresident hauria tingut ja via lliure per portar el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

I és que la defensa de Torra ja ha assegurat que en tot el procés, des de la fase d'instrucció, el judici oral i la cassació, sempre han pensat en Estrasburg. Consideren que és a Europa on es resoldrà el cas, un cop la via constitucional ho desestimi.

També ho ha afirmat el mateix Quim Torra, en una piulada en què ha denunciat que "no hi ha justícia per als independentistes a Espanya":

 


Rebuig del Suprem, pendents del Constitucional

El Tribunal Suprem va confirmar dilluns passat la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra.

L'alt tribunal va rebutjar el recurs que va presentar Torra contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el 19 de desembre el va condemnar a un any i mig d'inhabilitació, en considerar-lo "autor penalment responsable d'un delicte de desobediència comès per autoritat o funcionari públic".

El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dijous sortint del Tribunal Suprem a Madrid (Reuters)
El president de la Generalitat, Quim Torra, sortint del Tribunal Suprem a Madrid (Reuters)

La decisió del Tribunal Suprem que Torra ha recorregut la van adoptar per unanimitat cinc magistrats de la sala penal, entre els quals n'hi havia tres que van formar part del judici del procés.

La sentència reconeixia que Torra "és lliure de manifestar la seva identitat política", però no si per fer-ho ha de desobeir la Junta Electoral Central (JEC). Considera que Torra va desobeir la JEC "de manera contumaç i obstinada" per no haver retirat la pancarta sobre els presos del Palau de la Generalitat.

La defensa de l'expresident creu que es van vulnerar els seus drets fonamentals i que la condemna va ser desproporcionada.

ARXIVAT A:
Judici procésQuim TorraTribunal Constitucional
Anar al contingut