El Suprem ordena repetir el judici a la mesa del Parlament presidida per Forcadell

Els magistrats consideren que dos dels signants de la sentència no eren imparcials amb els assumptes que s'estaven jutjant

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ordena al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que repeteixi el judici contra els quatre membres de la mesa del Parlament que va aprovar les lleis de desconnexió del 2017 per falta d'imparcialitat de dos magistrats.

Es tracta de la sentència contra els exvicepresidents primers de la mesa Lluís Corominas i Lluís Guinó, l'exsecretària primera de la mesa Anna Simó i Ramona Barrufet, exsecretària quarta.

El Suprem considera que s'ha vulnerat el dret a un tribunal imparcial dels acusats pel fet que dos dels magistrats, Jesús María Barrientos i el ponent de la sentència, Carlos Ramos Rubio, havien exterioritzat en actuacions prèvies una presa de postura explícita sobre qüestions que després van constituir objecte essencial del judici.

Aquesta falta d'imparcialitat la va denunciar l'exsecretària de la mesa Anna Simó, que va presentar un recurs a l'alt tribunal al qual es van sumar els altres condemnats.


"Començar amb el marcador a zero"

Simó considerava que els magistrats que la van jutjar no eren imparcials perquè ells mateixos havien admès la querella i el recurs de súplica. Ara el Suprem els dona la raó i ordena al TSJC que repeteixi el judici amb un altre tribunal.

"Si fos procedent la metàfora: la partida ha de començar amb el marcador a zero", assenyalen els magistrats del Suprem que han acordat la repetició del judici.

Tot i això, el tribunal també assegura que "no hi ha cap dubte", "partint de l'acreditada trajectòria professional dels magistrats", que haurien pogut modificar la seva postura inicial "davant l'existència de nous arguments o circumstàncies", "però aquesta no és la qüestió", asseguren els jutges del Suprem.

En la sentència que ara queda anul·lada, als polítics se'ls va imposar 1 any i 8 mesos d'inhabilitació i multa de 30.000 euros a cadascun per delicte de desobediència. El TSJC va absoldre una cinquena acusada, Mireia Boya.

 

ARXIVAT A:
JudicialCarme ForcadellJudici procésTribunal Suprem TSJCEleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut