Barcelona

Un informe del síndic critica la "vulneració" de drets des de l'1-O i el 155

Actualitzat

Des de l'aplicació del 155 i la destitució del govern de la Generalitat, el síndic de greuges, Rafael Ribó, és una de les poques veus amb càrrec dins de l'administració que han criticat aquestes mesures.

Aquest dilluns, al Parlament, el síndic ha entregat al president, Roger Torrent, un nou informe que se centra en els diversos drets i llibertats fonamentals que considera que s'han vulnerat des del referèndum de l'1 d'octubre.

Notícia relacionada: El síndic exigeix a Rajoy que investigui l'actuació policial de l'1-O


Principis de legalitat penal, dret de defensa i imparcialitat judicial


Una part de l'informe del síndic parla sobre els processos judicials del Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional derivats del procés. Unes investigacions per delictes de rebel·lió que, segons el síndic de greuges, descriuen uns fets que "són argumentalment artificiosos i no es corresponen prou amb la realitat ocorreguda" en relació amb la violència.

Una altra cosa seria, segons el síndic, que en el curs d'aquesta manifestació "es produïssin fets mereixedors de retret penal, com danys i desordres públics imputables als autors, però no atribuïbles als organitzadors".

Notícia relacionada: El síndic de greuges insta el govern espanyol a dialogar amb l'independentisme

En el document, el síndic detalla alguns exemples dels escrits de la fiscalia i del Tribunal Suprem que fan un "interpretació del concepte de violència contradictori, erràtic i distorsionat".

Un exemple és la interlocutòria del TS del 5 de gener del 2018, on, amb "un argument certament imaginatiu", el jutge Pablo Llarena parlava d'"una futura violència". Segons el defensor de les persones, "el Tribunal Suprem completa aquesta artificiosa argumentació amb la insòlita construcció d'una violència sense violència".


Altres qualificacions penals desproporcionades


Un altre exemple de crítica del síndic és per al jutjat de l'Audiència Nacional que ha investigat la cúpula del Departament d'Interior i dels Mossos per sedició. Un delicte al qual la investigació va afegir-ne un altre, el d'organització criminal. Un fet que, segons el síndic, "crea un nou tipus de sedició agreujada que no està previst en el Codi Penal", perquè es penalitza per una doble via els mateixos fets. Pel síndic, el delicte de sedició plantejat ja recull expressament l'existència d'una organització o caps.

"L'objectiu, evidentment, d'aquesta reduplicació punitiva no és únicament incrementar la severitat de la persecució penal. És, abans que res, construir l'antecedent necessari per fer possible la detenció i el lliurament automàtic de les persones processades que no estan a disposició de la justícia espanyola."

 

Vulneració del dret de defensa


El processament i l'entrada a la presó del govern destituït per l'aplicació del 155 és una altra de les crítiques del síndic, que fa constar: "El dia 23 de març es notifica la interlocutòria per processament a les persones acusades (68 pàgines) i només se'ls donen dues hores abans de començar la vista..."

Notícies relacionades: El síndic diu que el 155 ha afectat els drets socials dels catalans

Una altra crítica és el fet que els processos judicials siguin instruïts per jutjats del Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional en lloc del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC, competent per portar causes en què hi ha diputats del Parlament, segons recull l'Estatut d'Autonomia.

"L'absorció de la competència del TS i l'AN resulta un artifici processal que objectivament té la finalitat d'evitar que la causa del procés recaigui sobre el TSJC. La doble justificació d'extraterritorialitat esgrimida pel Tribunal Suprem per assumir aquests casos no té argument sòlid."

 

Altres drets i llibertats vulnerats


El dret a inviolabilitat parlamentària, al jutge predeterminat per llei, a la llibertat individual, a la tutela judicial efectiva, a la llibertat d'expressió i d'informació i a la llibertat de reunió són altres crítiques des de l'1-O i l'aplicació del 155 pel govern espanyol que el síndic planteja en el seu informe.

ARXIVAT A:
Article 155Referèndum 1-OJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut