El síndic diu que el 155 ha afectat els drets socials dels catalans

El síndic de greuges denuncia els perjudicis que ha provocat l'aplicació del 155 en temes socials i de cooperació

RedaccióActualitzat

El síndic de greuges diu en el seu informe del 2017 que durant aquest any es va viure una forta regressió en els drets civils i polítics a Catalunya. Rafel Ribó ha presentat al Parlament el nou document de les seves actuacions, on també qualifica de desproporcionades les actuacions policials de l'1 d'octubre.

La majoria de consultes i queixes que va rebre el síndic l'any passat fan referència a polítiques socials, problemes relacionats amb la salut, l'educació o els infants, per exemple, que representen més d'un 28% de les actuacions. Tot i això, Rafel Ribó ha posat l'èmfasi en els fets relacionats amb el procés polític cap a la independència, que han suposat una retallada de drets.

Desmesura amb el 155

El síndic de greuges ha denunciat els perjudicis que ha provocat l'aplicació del 155 en temes socials i de cooperació. Diu que s'ha fet una "aplicació desmesurada" de l'article 155 en polítiques socials:

"S'ha viscut una sotragada de país tant per la vulneració de la Constitució i altres lleis per part de la Generalitat de Catalunya com per la resposta del govern de l'Estat a aquestes vulneracions."

Ribó reclama que es creï una comissió al Parlament i al Congrés per investigar els fets de l'1 d'octubre.

El síndic diu que l'1-O es va viure una desproporció policial. Els agents van decomissar béns particulars, van provocar desperfectes i van fer un ús indegut de les pilotes de goma. El síndic recorda que el Consell d'Europa va demanar un informe al govern espanyol.

 

Investigar el 17A

El document també tracta els atemptats de Barcelona i Cambrils i exigeix l'accés de ple dret dels Mossos d'Esquadra als organismes estatals i internacionals de coordinació policial.

Ribó troba "inaudit" que encara no hi hagi hagut cap compareixença al Congrés dels Diputats per informar del 17A, "com també ho és que no n'hi hagi hagut cap al Parlament, si bé en aquest cas té una altra explicació", ha puntualitzat.

El síndic també creu que s'ha d'aclarir quina relació tenia l'imam de Ripoll, impulsor dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l'agost passat, amb els serveis secrets espanyols.

Saturació a urgències i menors no acompanyats

Però l'informe anual del síndic també apunta a la Generalitat. Lamenta la saturació de les urgències i l'atenció als menors no acompanyats, sobretot els que van haver de dormir a la Ciutat de la Justícia. I no li ha agradat gens la imatge de la nova mesa del Parlament, amb només una dona.

 

A més, diu que a les diputacions i als ajuntaments la desproporció a favor dels homes encara és més flagrant.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Independència
Anar al contingut