Actuació de la Guàrdia Civil l'1-O
Actuació de la Guàrdia Civil l'1-O
Barcelona

El síndic exigeix a Rajoy que investigui l'actuació policial de l'1-O

L'Estructura de Drets Humans de Catalunya, impulsada pel Síndic de Greuges, recorda que l'executiu de Rajoy s'hi va comprometre davant del Consell d'Europa

RedaccióActualitzat

L'Estructura de Drets Humans de Catalunya, un ens creat el 2017 i que agrupa diverses entitats i experts, ha aprovat aquest divendres una declaració en què exigeix al govern espanyol que investigui l'actuació de la policia espanyola i la Guàrdia Civil en la jornada de l'1 d'octubre.

Aquest ens, impulsat pel Síndic de Greuges en col·laboració amb l'Institut de Drets Humans de Catalunya, reclama una investigació "objectiva, clarificadora i amb determinació de responsabilitats respecte a la vulneració de drets fonamentals, en particular per les al·legacions d'excessiu ús de la força per part dels cossos i forces de seguretat de l'Estat".

La declaració recorda que el Consell d'Europa i l'Organització de les Nacions Unides han demanat investigacions independents de l'actuació policial i que el govern espanyol s'hi va comprometre davant el secretari general del primer d'aquests organismes.

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha evitat respondre si confia que el govern espanyol acabi engegant aquesta investigació i ha demanat "un temps prudencial per contestar amb més categoria".

Ara bé, Ribó ha apuntat: "La pregunta no és si es farà o no es farà, sinó quin preu democràtic paga l'estat espanyol de regressió de drets i de baixada de qualitat democràtica per incomplir les exigències que li imposen els òrgans als quals pertany."

Anar al contingut