Façana del Centre pel Diàleg Humanitari Henry Dunant
El Centre pel Diàleg Humanitari és a Ginebra (3Cat)

Qui són els mediadors d'Henry Dunant i quina relació tenen amb Catalunya i Espanya

És una fundació privada, vinculada a la Creu Roja i amb presidència honorífica de Javier Solana, que va participar en el final d'ETA i ha rebut consultes dels independentistes catalans durant el procés

RedaccióActualitzat

El verificador internacional de les reunions de Junts i el PSOE és el Centre pel Diàleg Humanitari Henry Dunant. Aquesta fundació, creada el 1999, fa de mediadora en tota mena de conflictes arreu del món i va tenir un paper cabdal en el procés per a la fi d'ETA.

El centre pren el nom del suís Jean Henry Dunant, Premi Nobel de la Pau el 1901 i fundador del Comitè Internacional de la Creu Roja. De fet, el centre està vinculat a la Creu Roja, que és una de les seves fonts de finançament.

També rep donacions privades i de governs com els de Suïssa, Noruega, Suècia, Alemanya o el Regne Unit, i organismes de la Unió Europea i les Nacions Unides.
 

Quin és l'objectiu del centre?

La independència, la imparcialitat, la discreció i la innovació són els atributs que destaca el Centre pel Diàleg Humanitari (HD) en la seva descripció.

Asseguren que la seva tasca principal és "ajudar a reduir tensions i evitar l'escalada dels conflictes", així com "limitar el patiment humà causat per la guerra i desenvolupar oportunitats d'acords pacífics".

Per fer-ho, expliquen que "ajunten governs, grups armats, partits de l'oposició i comunitats per ajudar-los a construir un entorn compartit amb la visió d'un futur millor".
 

Quina relació té amb Espanya i Catalunya?

Amb la presidència honorífica de Javier Solana --que va ser ministre d'Exteriors de Felipe González, així com secretari general de l'OTAN--, el centre va participar en el final d'ETA, amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. De fet, va ser el director executiu de l'Henry Dunant l'encarregat d'anunciar la dissolució i desmantellament de l'organització terrorista, el 3 de maig del 2018.

"Durant 15 anys, HD va ajudar de manera discreta i constant a resoldre dècades de violència a Espanya, començant el 2004 amb suport confidencial a les converses i acabant amb la dissolució del grup armat basc ETA", destaquen a la seva web.

També van consultar la fundació els independentistes catalans fa tres anys, quan tenien els seus líders a la presó, i segons publica aquest divendres el digital El Español, hi hauria contactat fa un any Carles Puigdemont i l'hauria acceptat el govern espanyol.

Porta del Centre pel Diàleg Humanitari Henry Dunant
El centre està vinculat a la Creu Roja (3Cat)

 

En quins conflictes ha mediat?

Moltes de les seves intervencions no són públiques, però el centre destaca el seu paper en alguns conflictes internacionals.

Entre aquests, el de les FARC a Colòmbia, on asseguren que han ajudat a "enfortir els beneficis dels acords de pau signats el 2016". O a Ucraïna, on han col·laborat en l'obertura de corredors per evacuar civils, entre altres mesures. 

Altres actuacions que destaquen són la negociació d'un alto el foc immediat l'agost del 2020 a Líbia, l'acord entre els partits polítics de Tunísia que va permetre la celebració de les eleccions el 2014, i acords entre comunitats al Sahel, entre moltes altres.

Quin mètode fa servir aquesta fundació?

La fundació descriu a la seva web els passos principals que sol seguir en els processos de mediació que assumeix.

Asseguren que, un cop establert el primer contacte amb els actors del conflicte i construïts els canals de comunicació, han de rebre els mandats de les parts per mediar.

A partir d'aquí, destaquen aquests passos: facilitar els acostaments i la creació de confiança entre els actors del conflicte; garantir acords de reducció de violència, desescalada i humanitaris; donar suport a declaracions provisionals, compromisos i posicions conjuntes; i facilitar la pau i la gestió dels conflictes.

ARXIVAT A:
JuntsPSOE
Anar al contingut