Punt de vacunació contra la covid i la grip al CAP Can Bou de Castelldefels (ACN/Laura Fíguls)

Tercera dosi contra la covid: Qui se la pot posar? Cal demanar cita prèvia?

Juli Rodés AlmerActualitzat

A Catalunya, la tercera dosi de vacuna, la dosi de reforç, ja està autoritzada per a les persones de 60 anys o més, per als professionals sanitaris i per a persones amb determinades patologies.

Totes aquestes persones, per tant, ja poden vacunar-se. Però no totes poden demanar cita per fer-ho, encara.

Així, entre la ciutadania en general, les persones de 70 anys o més, que fins ara es podien vacunar al seu CAP, ja poden fer-ho, també, en els punts de vacunació poblacional que es van reobrint, demanant hora a través de la web vacunaciocovid.

Salut, de tota manera, compta que la majoria de persones d'aquesta edat seguiran vacunant-se contra la covid-19 als CAP, on també els poden fer el seguiment habitual del seu estat de salut o administrar-los altres vacunes, com la de la grip.


Reobertura de punts de vacunació

Els punts de vacunació poblacional s'estan tornant a obrir, sobretot, per administrar la dosi de reforç, que tot fa pensar que s'anirà ampliant al conjunt de la població.

Sovint es reobren en els mateixos espais on ja havien estat, però, en alguns casos, s'han traslladat a un centre alternatiu perquè l'anterior ha recuperat el seu ús habitual.

Per vacunar-se en aquests punts poblacionals ja poden demanar hora, també, les persones que van rebre la vacuna monodosi de Janssen.


Cita prèvia per a la franja 60-69

A partir de dimecres a la tarda, poden demanar hora per rebre la tercera dosi les persones de 65 a 69 anys, que fins ara podien acudir a un punt de vacunació sense tenir cita. Des d'aquest dijous, també ho poden fer les persones de la franja de 60 a 64 anys, segons ha anunciat la directora de l'Institut Català de la Salut, Gemma Craywinckel, en roda de premsa.

Craywinckel també ha explicat que s'obre la meitat superior de la franja, i no tota la franja de cop, per facilitar que les persones de més edat rebin la vacuna abans.

"Això vol dir que una persona major de 60 anys no es pot vacunar? No, no vol dir això. Però siguem sensats i responguem a les crides de programació de vacunació."


És a dir: es demana a la població que demani hora per vacunar-se, tot i que és possible fer-ho sense cita prèvia, perquè es facilita el funcionament dels punts de vacunació i, per exemple, evita que s'hi facin cues.

Dosis a punt, aquesta primavera, en el Palau d'Esports de Tarragona, que torna a ser punt de vacunació (ACN/Núria Torres)


Els punts de vacunació poblacional, en qualsevol cas, mantindran oberta la possibilitat de vacuna sense cita, per facilitar al màxim l'administració de vacunes.


La resta de franges, en estudi

Preguntada per la dosi de reforç a les persones a partir dels 50 i els 40 anys, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha recordat que "l'estratègia de vacunació a Catalunya està en el marc de l'estratègia de vacunació espanyola i dins del marc europeu".

També que "la ponència de vacunes té un grup de treball que va estudiant els grups d'edat", que valorarà quan els toca als uns i als altres.

En aquest sentit, Cabezas ha admès que "sembla lògic que aquestes persones també rebin la tercera dosi", però ha afegit que "la decisió encara no s'ha pres".


"El millor és vacunar-se"

La secretària de Salut Pública ha volgut tancar la seva intervenció remarcant que "el millor per evitar la gravetat [de la covid-19] és vacunar-se".

Un pacient covid a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona (ACN/Blanca Blay)

En aquest sentit, ha explicat que les persones no vacunades de més de 12 anys tenen una probabilitat 2,3 vegades més gran de ser hospitalitzades per covid i una probabilitat 4,2 vegades més gran d'ingressar a l'UCI que les persones vacunades.

Les possibilitats augmenten entre les persones de més de 50 anys, que tenen una probabilitat 3,2 vegades més gran de ser hospitalitzades per covid i una probabilitat 6,2 vegades més gran d'ingressar a l'UCI que les persones vacunades.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut