El president d'Ucraïna amenaça amb "una guerra total" amb Rússia

Poroixenko denuncia que "han augmentat dràsticament" les tropes russes a la frontera després de l'incident naval de diumenge

RedaccióActualitzat

Aquest matí ha entrat en vigor a Ucraïna l'estat d'excepció decretat pel president Poroixenko, enmig d'una nova escalada de tensió amb Rússia. Unes hores abans, les autoritats russes han empresonat 12 dels 24 mariners ucraïnesos capturats diumenge arran de l'incident naval entre els dos països al mar Negre.

El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, ja ha avisat que hi ha el perill d'una "guerra total" amb Rússia després de denunciar l'augment de tropes russes a prop de la frontera. Segon Poroixenko, la quantitat de tancs a les bases militars russes al llarg de la frontera s'ha triplicat i la presència de soldats ha crescut de manera "dràstica". També ha dit que hi ha hagut un fort increment de les embarcacions militars a la zona.

 

Poroixenko avisa que hi ha el perill d'"una guerra total" amb Rússia (Reuters)

 

De fet, Rússia ha anunciat que desplegarà nous sistemes de míssils terra-aire a la península de Crimea, que Moscou es va annexionar el 2014 en plena crisi amb Ucraïna. Moscou manté que els vaixells ucraïnesos es van endinsar en les seves aigües territorials mentre que Kíev considera que les naus van actuar correctament i que van ser atacades per la guàrdia costanera russa.

 

Lavrov: "Ha estat una provocació intencionada"

Les crides de la Unió Europea i de l'OTAN perquè Rússia alliberés els mariners no han tingut efecte. S'han dictat dos mesos de detenció preventiva per als dotze primers casos que ha vist el jutjat de Simferopol. Si els acaben considerant culpables d'haver traspassat de manera il·legal les fronteres russes amb ús de la força o intenció d'exercir-la, s'exposen a sis anys de presó.

El ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, demana a Brussel·les suport en aquesta crisi i acusa Kíev de provocació deliberada.

"Aquest incident ha estat provocat intencionadament. Dos membres del servei de seguretat d'Ucraïna eren a bord d'aquests vaixells i ja estan declarant. Aquests testimonis estan a disposició dels mitjans de comunicació. Jo crec que tothom ha de tenir ben clar com i perquè ha passat això"

 

Lavrov: "Aquest incident ha estat provocat intencionadament" (Reuters)

 

Trump: "No m'agrada aquesta agressió. Potser no em reuniré amb Putin"

I enmig d'aquesta situació delicada, Donald Trump ja ha amenaçat de no reunir-se amb Vladímir Putin a la cimera del G20 d'aquest cap de setmana a Buenos Aires. En una entrevista a "The Washington Post", el president dels Estats Units ha fet aquesta reflexió sobre el conflicte entre Rússia i Ucraïna: "Potser no tindré la reunió amb Putin. No m'agrada aquesta agressió. No vull aquesta agressió en absolut."

 

Trump es planteja no reunir-se amb Putin aquest cap de setmana (EFE)

 

Trump ha dit que vol estudiar amb més detall la situació que s'ha generat al mar Negre. Fins ara, des de l'administració nord-americana només s'hi havia pronunciat el secretari d'Estat, Mike Pompeo, que va condemnar l'actuació de Moscou i que va exigir l'alliberament dels vaixells i dels mariners capturats.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut