Londres

El president del Banc Mundial proposa tornar al patró or per a la paritat de divises

Les principals economies del món haurien de pensar en la possibilitat de tornar al patró or com a referència per a les paritats de les seves monedes, segons el president del Banc Mundial, Robert Zoellick. En un article que publica al "Financial Times", Zoellick afirma la necessitat d'un successor del sistema de divises flotants, en vigor des que el règim de tipus de canvi fixos es va trencar el 1971. Zoellick proposa un sistema en què convisqui el dòlar, l'euro, el ien, la lliura i el iuan xinès "que avanci cap a la seva "internacionalització" i desemboqui en un "compte de capital obert".

Actualitzat
Aquest sistema hauria de "considerar la possibilitat d'utilitzar l'or com a punt de referència internacional" pel que fa a expectatives del mercat sobre "inflació, deflació i canvis futurs de les monedes". Encara que hi ha hagut crides ocasionals a favor del retorn al patró or, la majoria dels responsables polítics i els experts no ho consideren aconsellable perquè podria conduir a una política monetària excessivament rígida que podria afectar negativament el creixement i el nivell d'ocupació.

El sistema de Bretton Woods original, instituït el 1945 i gestionat pel Fons Monetari Internacional, es basava en tipus de canvi fixos encara ajustables vinculats al valor d'aquest metall. Segons Zoellick, "encara que els manuals poden considerar l'or moneda vella, els mercats l'utilitzen avui com a actiu monetari alternatiu".
Anar al contingut