València

El PP rebutja retirar el títol d'alcalde honorífic de València a Francisco Franco

El ple de l'Ajuntament de València ha rebutjat aquest divendres la retirada del títol d'alcalde honorífic de la ciutat al dictador Francisco Franco, amb els vots del PP, que ja es va oposar a fer-ho l'any 2009. Llavors i ara els populars, que governen la ciutat amb majoria absoluta, argumenten que el "caudillo" ja va perdre el títol quan va morir. La moció rebutjada va ser presentada per Compromís i va comptar amb l'adhesió de PSPV i EUPV.

Actualitzat
El vicealcalde popular de la ciutat, Alfonso Grau, considera un "error conceptual greu" que els grups de l'oposició assegurin que Franco "continua sent alcalde honorífic" de València ja que, segons explica, l'article 32 del Codi Civil assenyala que "la personalitat civil s'extingeix per la mort de les persones".

D'aquesta manera, Grau assegura que el 20 de novembre "farà 36 anys que Franco va deixar de ser alcalde honorífic de tot arreu". Tot i aquesta defensa de l'esterilitat de la moció, el PP de València no gosa votar contra Franco, com sí que ha passat en altres indrets que es trobaven en la mateixa tessitura.

Per la seva banda, la coalició Compromís, amb 3 regidors al consistori, assegura que, després de l'aprovació de la llei de memòria històrica, el manteniment d'aquest títol és de "dubtosa legalitat". Una crítica que ha estat subscrita també pels representants socialistes.

El portaveu de Compromís, Joan Ribó, defensa que "per sobre del Codi Civil, és important deixar clar que la ciutat i l'Ajuntament actual no comparteixen el plantejament que va motivar el nomenament" Per això insisteixen en la retirada d'honors "a una persona que no els mereix".

"Hem de tancar aquest parèntesi amb tot el simbolisme polític que té", ha desitjat Ribó, que ha insistit que la votació proposa una qüestió que "ha de ser rebutjada per tots". Ribó no amaga la seva preocupació pel fet que la ideologia franquista "continuï al cap de molts valencians", i ha fet al·lusió a l'existència de grups d'extrema dreta i, en concret, al nou atac que ha sofert aquesta passada nit la façana de la seu de Compromís de València.
Anar al contingut