El portaveu del PP, Borja Sémper (Europa Press/Carlos Luján)

El PP avisa que el CGPJ estarà encallat mentre no es reformi la llei del poder judicial

El portaveu dels populars, Borja Sémper, ha deixat clar que només hi haurà acord per renovar l'organisme si el PSOE accepta les seves condicions

RedaccióActualitzat

PSOE i PP han tornat a evidenciar aquest dilluns que, ara per ara, la renovació del CGPJ està lluny de desencallar-se. El dia que el màxim òrgan de govern dels jutges compleix cinc anys amb el mandat caducat, la posició dels populars no es mou un mil·límetre i ja han avisat Sánchez que només hi haurà acord si accepta les seves condicions.

Tot plegat passa per una reforma de la llei orgànica del poder judicial. Una proposta que ja es va posar sobre la taula fa un any, quan l'acord semblava imminent, i que es va estroncar per la reforma del delicte de sedició.

El PP vol que siguin els jutges qui nomenin els membres del CGPJ i asseguren que el bloqueig es mantindrà perquè, diuen, de Sánchez "no se'n fien ni un pèl".

"No posarem la guineu a controlar les gallines", ha argumentat el portaveu del PP, Borja Sémper, que ha volgut deixar clar que tenen la paella pel mànec:

"Si el president li ha fet a Junts una llei d'amnistia a la carta perquè necessitava els vots, el PP pot reclamar també que el CGPJ, la seva composició i les seves eleccions responguin al què creiem, i també al que creu la UE."

El PSOE, però, no estaria a favor de la reforma. La seva por rau en el fet que, amb una majoria de jutges conservadors, el biaix de l'òrgan estaria assegurat. 

Precisament, aquest dilluns Sánchez ha acusat els populars d'haver "pres com a ostatge el CGPJ" i ho ha definit com "un cas paradigmàtic de lawfare".

Amb tot, ha afirmat que no té cap problema a aixecar el telèfon per parlar amb Feijóo per desenrocar la renovació.


Jutges i fiscals progressistes demanen una dimissió en bloc

Qui també s'ha pronunciat sobre el tema ha estat l'associació Jutges per a la Democràcia i la Unió Progressista de Fiscals, que demanen la dimissió del president i els vocals del Consell General del Poder Judicial per facilitar-ne la renovació.

Segons han indicat en un comunicat conjunt, insten a fer aquest pas per "facilitar" la "immediata renovació de l'òrgan":

"Aquesta anomalia institucional suposa un evident perjudici per a la societat i l'organització judicials."

D'altra banda, en el text critiquen les "nombroses excuses" del PP per mantenir el seu bloqueig. "Ni tan sols mereixen comentari", han afegit.


Bolaños i Díaz també apunten al PP

Des d'Europa, Félix Bolaños, ara amb la cartera de Justícia a les mans, ha mantingut una llarga conversa amb el comissari de Justícia, Didier Reynders.

En el centre de la conversa, la llei d'amnistia, però, el que segons Bolaños preocupa la ciutadania és el bloqueig del CGPJ.

"Que el PP entengui que no pot mantenir-se aquesta situació d'incompliment de la llei i que 4 anys més seria el col·lapse de la justícia."

En el mateix sentit s'ha pronunciat la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que coincideix amb Bolaños a exigir el compliment de la Constitució "als qui diuen que són constitucionalistes".


Un òrgan judicial bloquejat

La falta d'acord --i els ponts cada cop més trencats-- entre el PP i el PSOE han posat el Consell General del Poder Judicial contra les cordes.

L'òrgan que s'encarrega del bon funcionament de tots els estaments judicials l'integren 21 magistrats, elegits per consens entre els grans partits polítics.

Com que no hi ha aquest consens, el Consell està en funcions i amb menys membres del que li tocaria, enmig dels retrets entre el PP i el PSOE.

 

ARXIVAT A:
JudicialPPPSOECGPJ
Anar al contingut