Feijóo i Sánchez en una reunió el 10 d'octubre a La Moncloa (Eduardo Parra/Europa Press)

El PP congela la renovació del CGPJ per la reforma del delicte de sedició

Els populars suspenen les converses amb el PSOE per la intenció de Pedro Sánchez de tirar endavant la reforma del Codi Penal, mentre que els socialistes demanen que es compleixi la Constitució

RedaccióActualitzat

El Partit Popular ha decidit congelar les negociacions amb el PSOE per a la renovació del Consell General del Poder Judicial. Ho ha anunciat després d'una conversa telefònica aquest dijous entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder dels populars, Alberto Núñez- Feijóo.

En un comunicat, els populars diuen que Feijóo s'ha mostrat "estranyat" per la posició del PSOE en relació amb la reforma del Codi Penal per rebaixar les penes del delicte de sedició.

Segons el PP, Sánchez ha confirmat a Feijóo que la seva agenda legislativa inclou la reforma del Codi Penal en aquest sentit i que no hi pensa renunciar.

"És una incongruència insalvable pactar el reforçament de l'estat de dret i alhora pactar desprotegir-lo amb altres partits", asseguren els populars. "Reformar la llei per millorar la independència judicial no és compatible amb reformar la llei per dir als jutges que han de ser condescendents amb aquells que s'aixequin contra la unitat d'Espanya", argumenten.

El PP conclou que les converses queden suspeses "a l'espera que el PSOE decideixi si en l'àmbit institucional vol avançar amb un partit constitucionalista com el Partit Popular o vol seguir de la mà de partits que busquen debilitar l'estat de dret i trencar la unitat constitucional", en referència a partits com ara Esquerra.

Sánchez i Feijóo han mantingut aquest dijous una conversa telefònica (Eduardo Parra/Europa Press)


El PSOE demana que es compleixi la Constitució

Després que el PP hagi trencat les negociacions, el PSOE ha demanat en un comunicat públic a Feijóo que els populars compleixin la Constitució "sense pretextos ni dilacions", després de gairebé quatre anys de bloqueig del CGPJ.

"La crisi institucional en un poder de l'Estat que està provocant el PP amb la seva actitud obstruccionista és molt greu i fa mal al funcionament normal de la justícia, així com a la reputació del nostre país a la UE", diu el comunicat socialista.

El PSOE titlla d'"excusa" l'argumentació del PP per trencar les negociacions i diu que "el senyor Feijóo demostra una falta absoluta d'autonomia política en no resistir les pressions de la dreta més reaccionària".

Finalment, el PSOE diu que el compliment de la Constitució "no admet ni condicions ni xantatges".

 

La sedició, al debat dels pressupostos espanyols

L'anunci del PP s'ha fet després que, aquest mateix dijous, la reforma del Codi Penal per rebaixar les penes del delicte de sedició s'hagi tractat durant el debat de les esmenes als pressupostos espanyols, que, com es preveia, han quedat rebutjades.

Des de la tribuna del Congrés, enmig del debat del projecte de llei, María Jesús Montero ha anunciat que el govern espanyol portarà la reforma a la cambra baixa i que aquest és un "compromís ferm" del govern de Pedro Sánchez.

Ha estat en aquest context que el PP ha advertit que, si el govern espanyol tira endavant amb la reforma del delicte de sedició, no tancarien el pacte amb el PSOE per renovar el CGPJ, amenaça que han concretat en el comunicat posterior.

De fet, en un altre acte a Madrid, aquest mateix dijous, Feijóo també ha estat bel·ligerant i ha assegurat que si els populars governen, agreujaran les penes i tipificaran el delicte de sedició "de manera precisa".

"Necessitem saber si el govern està disposat a protegir la democràcia o només a sobreviure", ha apuntat. A més, ha afegit que el PP penalitzarà la convocatòria de referèndums il·legals.

Feijóo diu que, si governa el PP, agreujaran les penes del delicte de sedició (EFE)

El CGPJ, quatre anys caducat

El Consell General del Poder Judicial fa gairebé quatre anys que està caducat i les negociacions per renovar-lo s'han trencat diversos cops.

Aquesta vegada semblava, però, que els dos grans partits espanyols estaven a prop de tancar un acord i fins i tot en les últimes hores es deia que s'estaven negociant els noms dels nous consellers.

El president de l'organisme, Rafael Mozo, està en funcions després de la dimissió de Carlos Lesmes i el consell actualment no pot fer cap mena de nomenament.

De fet, la dimissió de Lesmes va ser determinant per aconseguir que PSOE i PP tornessin a negociar la renovació del poder judicial.

 

ARXIVAT A:
PPPSOESedicióCGPJ
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut