Projecte de l'edifici de l'Hermitage a Barcelona, obra de Toyo Ito
Projecte de l'edifici de l'Hermitage a Barcelona, obra de Toyo Ito

El Port tira pel dret amb l'Hermitage tot i les reticències de l'Ajuntament de Barcelona

Actualitzat

El Port de Barcelona ha aprovat la concessió del terreny de la nova bocana als promotors del projecte del nou Museu Hermitage. La concessió està condicionada a l'aval de l'Ajuntament de Barcelona, que hi ha votat en contra, a la proposta final del museu que aporti el grup inversor rus promotor del projecte.

Aquest dimarts l'Ajuntament va demanar al consell d'administració del Port ajornar la decisió per tenir més temps per avaluar el nou projecte presentat dissabte, de la mà del Liceu, per crear un gran espai cultural al front marítim de la ciutat, però l'autoritat portuària no ha atès la petició del consistori i ha donat llum verda a la concessió.

El Port ha explicat que s'ha donat un termini de dos mesos als promotors de l'Hermitage perquè presentin el projecte conjunt amb el Liceu anunciat dissabte i que pretén impulsar un espai cultural a la bocana nova del port.

Janet Sanz, representant de l'Ajuntament al consell del Port, que ha votat en contra d'aquest "atorgament condicionat", ha assegurat que analitzarà jurídicament el pròxims passos a seguir "per protegir els interessos de la ciutat". Sanz ha recordat que perquè aquesta concessió es pogués aprovar calia un conveni amb el consistori per determinar l'ús cultural d'aquesta parcel·la. La concessió també està condicionada a aquest conveni Port-Ajuntament perquè "la ciutat marqui el perfil del projecte".

També hi han votat en contra l'Ajuntament del Prat de Llobregat i l'Advocacia de l'Estat, segons ha explicat la tinenta d'alcaldia de Barcelona, Janet Sanz.

Vista interior del projecte de l'edifici de l'Hermitage a Barcelona
Vista interior del projecte de l'edifici de l'Hermitage a Barcelona

La intenció del nou projecte és crear el que anomenen un gran "hub" cultural al mar, un centre "d'art total" on conviurien diverses activitats i entitats de referència de la ciutat, des de representacions i programes expositius a d'altres relacionats amb l'art, la cultura, la recerca i la innovació.

El Port de Barcelona, presidit per Mercè Conesa, va assegurar que la construcció d'aquest centre cultural suposaria una inversió privada de 50 milions i generaria al voltant de 380 llocs de treball.

En l'acord adoptat pel Consell d'Administració del port aquest dimecres es demana a l'empresa concessionària, entre altres exigències, "que l'edifici projectat per l'arquitecte Toyo Ito obtingui la certificació internacional LEED Platinum, per garantir que es tracta d'un edifici saludable i respectuós amb el medi ambient i que compleix uns estàndards de sostenibilitat". I destaca que la possible futura aliança amb el Liceu permetria al Gran Teatre barceloní disposar "d'espais complementaris per desenvolupar activitats artístiques, socials i formatives com tenen altres grans teatres d'òpera internacionals".

També considera que aquesta cooperació "impulsaria el futur espai com un centre cultural multidisciplinari i transversal, dotat d'un caràcter diferencial i amb un fort component local i arrelat a la ciutat".

Aquest mateix dimecres, just abans de saber-se aquesta aprovació, l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, s'havia mostrat optimista amb el nou projecte. Colau havia admès que tenia "més possibilitats que abans" de tirar endavant, perquè deixava enrere un model de "concentració turística" per apostar per "sectors estratègics".

 

Anar al contingut