Nova York

El Polisario i el Marroc presenten a l'ONU els seus plans per al futur del Sàhara Occidental

Al nou secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, li ha caigut a les mans la primera patata calenta del seu mandat: el contenciós del Sàhara Occidental. Avui li ha arribat la proposta del govern marroquí, que no fa cap al·lusió al referèndum reclamat pel Front Polisario i amb la supervisió justament de l'ONU. Ahir, va ser el Polisario el que li va entregar el seu pla. Ban Ki-moon confia a avançar cap a una solució, però hi ha pocs elements per a l'optimisme.

Actualitzat

El pla de futur per al Sàhara Occidental del Marroc ha estat protagonista d'una àmplia campanya diplomàtica per països de mig món a la recerca de suport, com el que podria haver obtingut del govern espanyol. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, presentarà aquest informe i el que ahir li va entregar el Front Polisario al Consell de Seguretat la setmana que ve.

El pla marroquí per al Sàhara Occidental no fa cap al·lusió a la celebració d'un referèndum. En canvi, reafirma la sobirania del Marroc sobre el territori, al qual proposa atorgar un estatut d'autonomia segons els criteris internacionals. Aquesta autonomia es fonamentaria en el reconeixement de diferències socioculturals.

El Front Polisario no reconeix la sobirania del Marroc, demana un referèndum per exercir el dret d'autodeterminació i, en cas d'aconseguir la independència, ofereix al Marroc cooperació econòmica i comercial així com garanties per establir relacions de seguretat.

En declaracions a TV3, el representant del Front Polisario a l'ONU ha afirmat que espera que el pla marroquí sigui rebutjat, com ja va passar ara fa 4 anys i que l'ONU mantingui el seu mandat de celebrar un referèndum d'autodeterminació.

Sota la supervisió de les Nacions Unides, s'han presentat diferents propostes, l'última la de l'exsecretari d'Estat nord-americà James Baker, que proposava un estatut d'autonomia seguit d'un referèndum d'autodeterminació. Fins i tot l'ONU té una missió especial, anomenada "MINURSO", per organitzar un referèndum al Sàhara Occidental.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut