Barcelona

El PNB aposta per la continuació del diàleg amb l'esquerra abertzale i admet no esperar gaire de la reunió de Zapatero i Rajoy

El PNB aposta perquè el diàleg al País Basc amb l'esquerra abertzale continuï al marge de les decisions d'ETA, però diferenciant pau de política. Així ho ha manifestat el portaveu d'EBB del PNB, Iñigo Urkullu, que també ha dit que no espera gran cosa de la reunió d'aquest dilluns entre Zapatero i Rajoy, i molt menys que puguin arribar a un pacte antiterrorista.

Actualitzat
El portaveu d'EBB del PNB, Iñigo Urkullu, ha demanat al govern espanyol que diferenciï "entre pau i política". Ha assegurat que el diàleg per la pau pot continuar, però ha assenyalat la necessitat que l'esquerra radical es desfaci "de la tutela d'ETA". "Advoquem per fer política malgrat ETA", ha explicat.

En una entrevista a Catalunya Informació, ha assegurat que no esperen "gran cosa" de la reunió que aquest dilluns mantindran el president del govern espanyol i el líder de l'oposició, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy.

"En vista de les declaracions del president del PP i dels altres líders populars, no crec que sigui l'any 2007, com ho va ser el 2001, un any en què PP i PSOE hagin entrellaçat les seves mans en un pacte antiterrorista".

Tot i això, considera que el pacte de llavors va tenir "conseqüències nefastes per a la convivència en la política a la societat basca, com l'aplicació de la llei de partits". "Crec que cal que hi hagi un diagnòstic i una reflexió comuna entre totes les formacions", ha sostingut.

El trencament de la treva no sorprèn

Pel que fa al trencament de l'alto el foc d'ETA, ha afirmat que no els ha semblat inesperat. "No ens sorprèn que hi hagués un anunci formal de ruptura de la treva perquè el procés va quedar trencat únicament i exclusivament per l'actuació d'ETA a finals de l'any passat, el 30 de desembre, amb l'atemptat de la T-4".

Urkullu ha explicat que no es té "cap mena d'informació" sobre un futur atemptat de la banda terrorista. "Hem d'estar preparats en qualsevol moment per al pitjor, tant de bo que no succeeixi, però si succeís, que passi en un cicle molt curt de temps", ha desitjat.

A més, Urkullu ha afegit que "ETA se situa en contra del que vol la societat i pretén imposar a la immensa majoria de la societat basca el contrari que li exigeix, que no és cap altra cosa que respectar la voluntat del poble basc".
Anar al contingut