Jaume Clotet guanya el Premi Josep Pla amb el thriller "La Germandat de l'Àngel Caigut"

César Pérez Gellida ha rebut el 80è Premi Nadal amb la novel·la negra "Bajo tierra seca"

Actualitzat

La novel·la "La Germandat de l'Àngel Caigut" del periodista i historiador Jaume Clotet ha estat guardonada amb el 56è premi Josep Pla de prosa en català, dotat amb 10.000 euros.

Es tracta d'un thriller actual amb un monjo de Montserrat i una mossa d'esquadra com a protagonistes en una missió que posa en risc els fonaments de l'Església catòlica. El llibre, que es publicarà el 7 de febrer, té elements històrics i arrenca a Terra Santa el 1291, amb un grup de cavallers templers que fugen del regne de Jerusalem i s'emporten el secret més ben guardat de la ciutat.

"Suposo que avui m'he convertit en escriptor", ha dit Clotet en rebre el premi. El periodista i historiador ha fet una defensa de la lectura en recollir el guardó: "Escriure és un acte molt important, però llegir ho és més", ha afirmat.

Per Clotet, el premi suposa "un impuls important per la carrera d'escriptor", tot i que ha apuntat que, fins ara, el periodisme polític i la feina al govern hagin "marcat" la seva carrera.

Clotet té 49 anys i ha escrit per a diversos mitjans de comunicació catalans. També ha treballat en l'àmbit de la comunicació institucional i política i va ser nomenat director general de Comunicació del Govern de la Generalitat el 2016.

Ha escrit i coescrit diversos llibres, entre els quals hi ha "Les millors obres de la literatura catalana (comentades pel censor)", escrit amb Quim Torra; "Lliures o morts", amb David de Montserrat; "50 moments imprescindibles de la història de Catalunya" o "El càtar proscrit", una novel·la històrica amb la qual va guanyar el Premi Néstor Luján.

El relat de Jaume Clotet ha estat l'escollit pel jurat entre 37 manuscrits que optaven al Josep Pla, un premi que arriba a la 56a edició i al qual es poden presentar textos en prosa en català.

Pérez Gellida i Clotet amb els premis (ACN/Pere Francesch)

César Pérez Gellida, Premi Nadal

El guanyador del 80è Premi Nadal de novel·la, un dels més prestigiosos de la literatura en castellà i dotat amb 30.000 euros, ha estat César Pérez Gellida per "Bajo tierra seca". Pérez Gellida s'ha imposat davant dels 824 manuscrits presentats.

El gènere del llibre guardonat també és un thriller, en aquest cas rural, i amb una enigmàtica i seductora viuda d'Extremadura com a protagonista. Va viure a principis del segle XX i va marcar el destí d'aquells que se li van creuar pel camí, que va quedar tenyit de sang i fang. Quan la viuda desapareix de la seva hisenda, un investigador comença a buscar les causes per saber què ha passat

César Pérez Gellida és un prolífic escriptor que en només una dècada ha escrit una dotzena de llibres, tots amb un estil propi que ja es coneix com el "gènere Gellida" i la gran majoria ambientats a la ciutat de Valladolid, on va néixer l'escriptor.

Narracions trepidants, intrigues i molta acció en unes històries contemporànies. Tota una desconstrucció de la novel·la negra que revitalitza el gènere i fuig de l'ortodòxia per guanyar nous lectors. Fins ara era un autor del grup Random House Mondadori: el gruix de la seva obra s'havia publicat al segell Suma.

Per a Pérez Gellida, com a escriptor de novel·la negra, una de les seves "obligacions" és "incomodar el lector". L'autor assegura que treballa amb els mecanismes d'un guionista i que té la vocació d'"atrapar el lector des de la primera pàgina".

En rebre el guardó, Pérez Gellida ha celebrat els 80 anys del Nadal i el fet de compartir el palmarès amb altres escriptors de Valladolid com Gustavo Martín Garzo i, sobretot, Miguel Delibes, a qui ha qualificat de "mestre". De fet, Delibes és l'autor insígnia de Destino, segell que convoca el premi. A més, ha citat dues paraules del diccionari que ha dit que sempre li "han cridat l'atenció: alegria i gràcies".

Igual que el premi Josep Pla, l'obra guanyadora del Nadal es publicarà el 7 de febrer.

César Pérez Gellida mostra el Premi Nadal
César Pérez Gellida mostra el Premi Nadal (ACN/Pere Francesch)

La primera gran cita literària de l'any

Com és tradició, els Premis Nadal i Josep Pla s'entreguen la nit del dia de Reis a l'hotel Palace de Barcelona (l'antic Ritz) en un sopar ple de cares conegudes del món literari.

Escriptors i editors es troben en la primera gran cita literària de l'any. Entre els assistents hi havia els últims guanyadors del Pla: Gemma Ventura ("La llei de l'hivern"), Toni Cruanyes ("La vall de la Llum") i Maria Barbal ("Tàndem").

També Najat el Hachmi, guanyadora del Nadal el 2021 per "Los lunes nos querrán", i la periodista cultural i escriptora Inés Martín Rodrigo, premiada el 2022 amb el Nadal amb "Las formas del querer", i el triomfador del Nadal l'any passat amb "Nosotros", l'aragonès Manuel Vilas.

Del món polític hi havia l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el conseller d'Universitats, Joaquim Nadal; i el secretari d'estat de Cultura, Jordi Martí.

Alguns dels representants polítics que han assistit a l'entrega dels premis Pla i Nadal
Alguns dels representants polítics que han assistit a l'entrega dels premis Pla i Nadal (EFE/Marta Pérez)
ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut