El Parlament avala la renda bàsica agrària i la finestreta única per als pagesos

Durant el ple monogràfic dedicat al sector també s'ha aprovat el canvi de nom del Departament d'Acció Climàtica

Redacció/AgènciesActualitzat

Primeres mesures aprovades al Parlament per fer front al malestar que la pagesia fa sentir des de fa setmanes. Durant el ple monogràfic dedicat al sector, s'ha aprovat el canvi de nom del Departament d'Acció Climàtica i l'impuls d'una finestreta única i d'una renda bàsica agrària per facilitar la gestió i combatre la insostenibilitat econòmica que denuncien.

Ha sigut a través de diverses propostes de resolució, algunes de les quals havien estat acordades amb les diverses organitzacions pageses, que hi van dir la seva en el primer dia del ple, dimarts.

D'altra banda, la cambra també ha constatat la "inacció" del govern i la seva manca de previsió i mala gestió en matèria d'agricultura i ramaderia, segons diverses propostes aprovades pels partits de l'oposició.

Llum verda a recuperar la denominació antiga

El canvi de nom del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va ser un dels principals acords assolits entre la Plataforma Pagesa i la Generalitat durant les jornades de protesta que van mantenir les principals carreteres catalanes tallades durant tres dies la setmana passada.

Aquest dijous, el Parlament ha donat llum verda a l'inici dels tràmits perquè passi a dir-se Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Acció Climàtica, mantenint el mateix àmbit competencial i recuperant la denominació antiga.

Es tracta d'una mesura que han recollit els grups d'ERC, Junts i PP en propostes de resolució separades.

Cap a la desburocratització del sector

D'altra banda, l'impuls d'una finestreta única dona resposta a la demanda de desburocratitzar el sector. Es vol avançar en la simplificació dels tràmits i la majoria de grups --PSC, ERC, Junts, CUP, Comuns, Cs i PP-- havien presentat propostes al respecte.

Tot i això, els grups han tombat una proposta de Junts que reclamava un projecte de llei específic amb aquest objectiu en el termini de sis mesos.


S'estudiarà el fons per a la renda bàsica agrària

Pel que fa a la renda bàsica agrària, el Parlament ha aprovat instar el govern a presentar el 2024 l'estudi relacionat amb la creació d'un fons agrari per a petites explotacions, que ha de servir per desenvolupar-la.

El ple també ha aprovat altres propostes de resolució que reclamen a l'Estat la modificació de la llei de la cadena alimentària.

També s'ha aprovat una proposta de Junts que insta l'Estat a concretar les accions necessàries per adequar la política agrària comuna (PAC) europea a la realitat del primer sector i una d'ERC perquè el govern espanyol la descentralitzi.

Més recursos humans i diners per les oficines comarcals del Departament, així com la revisió de les limitacions per la sequera i la representació de la comunitat de regants i el sector agrari a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) són altres de les propostes aprovades en un ple en què els partits han reclamat acabar amb el "menysteniment" de la pagesia i la ramaderia.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaAgriculturaRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut