El nou govern Sánchez es posa en marxa amb la presa de possessió dels ministres

Els membres del nou executiu han fet també les cerimònies de traspàs de carteres

RedaccióActualitzat

El nou govern de Pedro Sánchez, que ell mateix ha definit com un govern "d'alt perfil polític per a una legislatura d'un alt perfil polític", ha començat a caminar aquest dimarts. Els 22 membres de l'executiu, entre els quals n'hi ha 9 que s'incorporen al Consell de Ministres, han promès el càrrec davant de Felip VI al palau de La Zarzuela.

El primer a fer-ho ha estat Félix Bolaños, una de les figures reforçades del nou executiu. Manté les competències de Presidència i Relacions amb les Corts i hi suma les de Justícia.

L'han seguit les quatre vicepresidentes: Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera --que continuen en el càrrec-- i la nova i quarta, María Jesús Montero, que continua com a ministra d'Hisenda.

Montero: "Ens fan fora per fer el que vam prometre"

Ha estat el pas previ a les cerimònies de traspàs de carteres a les seus dels ministeris. Un moment que ha deixat imatges de contrastos entre els qui arriben i els qui marxen, en especial els que no voldrien fer-ho. Com Irene Montero, que ha evidenciat el seu disgust per acomiadar-se del Ministeri d'Igualtat --i pel fet que Unides Podem ha quedat fora del nou govern-- amb aquestes paraules: "Ens fan fora per fer el que vam prometre".

Aquest és el moment del traspàs de la cartera a Ana Redondo:

També han assumit el càrrec els ministres socialistes que s'incorporen al govern espanyol. Entre aquests, el català Jordi Hereu, que assumeix Indústria i Turisme, fins ara en mans d'Héctor Gómez.

Jordi Hereu rebent la cartera d'Indústria de la mà d'Héctor Gómez
Jordi Hereu ha rebut la cartera d'Indústria de la mà d'Héctor Gómez (Europa Press/Alberto Ortega)


També Óscar Puente, que ha rebut la cartera de Transports de la mà de Raquel Sánchez, que marxa del govern. Puente s'ha fixat com a prioritat --segons ha dit-- que Espanya faci la transició cap a una "mobilitat sana, sostenible i segura".

En la mateixa cerimònia, Isabel Rodríguez ha rebut la cartera d'Habitatge de la mà de Raquel Sánchez, que no ha amagat l'emoció que sentia. Rodríguez, que deixa de ser la portaveu del govern, s'ha compromès a desenvolupar la llei d'habitatge amb "respecte i lleialtat" a la resta d'administracions públiques.

Raquel Sánchez entrega la cartera d'Habitatge a Isabel Rodríguez
Raquel Sánchez entrega la cartera d'Habitatge a Isabel Rodríguez (Europa Press/Marta Fernández)

La nova portaveu serà Pilar Alegría, que manté les competències d'Educació i hi suma les d'Esports. També suma competències Diana Morant, que afegeix Universitats a la cartera de Ciència.

Bolaños crida a renovar el CGPJ

Per sumar, Félix Bolaños, que manté Presidència i ha rebut també la cartera de Justícia, de la mà de Pilar Llop. "Cal retornar la normalitat al CGPJ. Renovar-lo no és una opció, sinó una obligació que deriva del mandat de la promesa a la Constitució que fem els servidors públics", ha dit Bolaños en l'acte.

També ha dit que assumeix el càrrec amb la voluntat de buscar la convivència democràtica en els territoris on va haver-hi "una fractura més acusada".

Bolaños rebent la cartera del Ministeri de Justícia de la mà de Pilar Llop
Bolaños ha rebut la cartera del Ministeri de Justícia de la mà de Pilar Llop (Europa Press/Carlos Luján)

Altres traspassos han estat el de José Luis Escrivá, que deixa Inclusió, Seguretat Social i Migracions i serà el nou ministre de Transformació Digital.

Continuen, respecte a la legislatura anterior, José Manuel Albares (Exteriors), Margarita Robles (Defensa), Fernando Grande-Marlaska (Interior) i Luis Planas (Agricultura). Com a cara nova, Elma Saiz ha assumit Seguretat Social.


Les primeres mesures anunciades per Díaz

Al nou govern espanyol Sumar hi té cinc carteres: la vicepresidència segona de Yolanda Díaz i quatre ministeris; són per a Mónica García (Sanitat), Pablo Bustinduy (Drets Socials), Sira Rego (Infància i Joventut) i Ernest Urtasun (Cultura), que ha rebut la cartera de la mà de Miquel Iceta. "Jo ja vinc plorat de casa", ha dit el socialista abans de felicitar Urtasun pel nou càrrec.

 

Yolanda Díaz ja ha fixat les primeres mesures que vol impulsar després de revalidar el seu càrrec. Una de les més immediates --segons ha explicat-- serà abordar la pujada del salari mínim interprofessional per al pròxim 2024. D'altra banda, ha anunciat que vol millorar la protecció d'atur.

Visiblement emocionada, Díaz també ha agraït el suport de les companyes i companys de Sumar, a qui s'ha referit com a persones "honestes i compromeses" amb el país.

Pablo Bustinduy, Ernest Urtasun, Yolanda Díaz, Mónica García i Sira Rego
Els cinc membres de Sumar del nou govern de Sánchez (Europa Press/A. Pérez Meca )

Els ministres que deixen el govern espanyol són Miquel Iceta, Raquel Sánchez, Pilar Llop, José Manuel Miñones, Héctor Gómez, Joan Subirats, Irene Montero, Ione Belarra i Alberto Garzón.

El primer Consell de Ministres del nou govern se celebrarà aquest dimecres, quan també es farà la foto de família a La Moncloa.
 

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut