Un furgó policial accedeix a l'Audiència Nacional aquest dilluns, el dia que compareixia l'acusat de l'atac a Algesires (EFE / Borja …
Un furgó policial accedeix a l'Audiència Nacional aquest dilluns, el dia que compareixia l'acusat de l'atac a Algesires (EFE / Borja Sánchez Trillo)

El jutge ordena fer un examen psiquiàtric a l'acusat de l'atac mortal a Algesires

El mateix jutge que va decretar presó incondicional per al detingut demana estudiar si presenta algun trastorn rellevant de cara a la seva imputabilitat

Redacció / AgènciesActualitzat

Yassin Kanjaa, el jove marroquí acusat de l'assassinat del sagristà Diego Valencia i de ferir quatre persones més a Algesires, serà sotmès a un examen psiquiàtric.

Així ho ha decidit el jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea, que porta el cas de l'atac de dimecres i que aquest dilluns ja va decidir l'ingrés incondicional a presó del presumpte jihadista.

El reconeixement, que es farà respectant el dret de defensa i amb el consentiment previ del detingut, permetrà determinar si té algun trastorn rellevant de cara a la seva imputabilitat.

El jutge ho ha comunicat a la clínica forense de l'Audiència Nacional perquè dos metges examinin el detingut, un jove de 25 anys que estava pendent d'expulsió.

En la resolució, el magistrat acorda una sèrie de diligències, com ara sol·licitar la reemissió de l'informe mèdic forense de l'autòpsia del sagristà assassinat i la citació de 16 persones com a testimonis. Entre aquestes persones hi ha les ferides en l'atac, a qui s'oferirà la possibilitat d'emprendre accions com a perjudicades.

El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, i l'alcalde d'Algesires, José Ignacio Landaluce, en un homenatge a Diego Valencia aquest divendres
El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, i l'alcalde d'Algesires, José Ignacio Landaluce, en un homenatge a Diego Valencia aquest divendres (EFE / A.Carrasco Ragel)

Una conducta "conscient", segons el jutge

El jutge instructor demana un informe psiquiàtric l'endemà d'atribuir a l'acusat una conducta "conscient" i remarcar que, en les declaracions davant la policia i el jutjat, era capaç de reproduir els aspectes més importants de l'acció.

En la interlocutòria en què ordenava l'ingrés a presó de l'acusat, el jutge sosté que Kanjaa va actuar amb objectius definits i "tenint l'opció de causar més danys, focalitza l'acció concretament en els subjectes a qui ataca, als quals escull de forma deliberada".

En primer lloc, detalla, els sacerdots, "reconeixent que la intenció era matar" a tothom que hi havia a l'església. Posteriorment, "centra l'atac contra un marroquí a qui considera infidel, en creure que era davant d'un marroquí convers, per no practicar l'autèntica religió, i a qui va agredir amb intenció de matar-lo".

La interlocutòria atribueix a l'acusat "un perfil de terrorista autoadoctrinat que actua de manera individual i no vinculat directament amb una organització terrorista". Tanmateix, apunta que "porta a terme l'acció en nom del fenomen jihadista al qual tants s'adhereixen de forma remota, generant un atac violent que causa terror a la societat i desestabilitza la pau social".

Aquest mateix dilluns, la Policia Nacional indicava que el presumpte jihadista presentava "un perfil inestable" i que l'autoradicalització s'hauria produït "de forma accelerada en un període curt de temps".

 

ARXIVAT A:
TerrorismeJudicialJihadisme EsglésiaAndalusiaAudiència Nacional
Anar al contingut