Madrid

El jutge Baltasar Garzón ordena presó incondicional per a cinc dels detinguts pel "cas Pretòria"

Després d'interrogar durant tot divendres els detinguts pel "cas Pretòria", el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha decretat presó incondicional per a cinc dels nou imputats en aquest cas de suposada corrupció urbanística. Es tracta de l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, del PSC, Bartomeu Muñoz; dos exalts càrrecs de CiU, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta; el regidor d'Urbanisme de Santa Coloma de Gramenet, Manuel Dobarco, i l'exdiputat del PSC, Luis García. Mentrestant, Garzón ha deixat en llibertat sota fiança el director gerent de l'alcaldia de Santa Coloma, Pasqual Vela, i els empresaris Josep Singla, Lluís Casamitjana i Manuel Carrillo.

Actualitzat
El jutge Baltasar Garzón ha imposat una fiança de 25.000 euros a Pasqual Vela, director gerent de serveis de l'Ajuntament de Santa Coloma; de 500.000 euros per als dos empresaris, Lluís Casamitjana i Joan Singla, i de 100.000 euros per a l'empresari d'una companyia de neteja.

El magistrat creu que els fets investigats poden ser constitutius de delictes de tràfic d'influències, malversació de fons, blanqueig de diners i associació il·lícita. En concret, el jutge imputa diversos delictes de blanqueig de capitals a Macià Alavedra, Lluís Prenafeta, Luis Garcia i Lluís Casamitjana. Mentrestant, l'alcalde Bartomeu Muñoz està imputat per un delicte de suborn, un altre de frau de subvencions, dos delictes de frau i extraccions il·legals i un de falsedat en document oficial i mercantil. A l'exdiputat socialista Luis García, a més de diversos delictes de blanqueig de capitals, també se li imputen els delictes de frau de subvencions i falsedat documental. Aquests dos últims delictes també se li imputen a Manuel Dobarco, a més dels delictes de frau i extraccions il·legals.

Un grup organitzat

Garzón, a més, ha arribat a la conclusió que des de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet operava un grup organitzat amb ramificacions a altres poblacions de Catalunya, Andorra, Suïssa, Gibraltar, Portugal i les illes Caiman. La trama es dedicava a modificar plans de qualificació urbana. El nexe d'aquest grup seria l'exdiputat del PSC Luis García, que tindria una estreta relació amb l'alcalde de Santa Coloma i el regidor d'Urbanisme, mentre que Prenafeta i Alavedra haurien cobrat comissions per les diferents operacions.

Un forat de 45 milions d'euros

Els detalls de la interlocutòria de Garzón s'han sabut aquest divendres a la nit. El magistrat considera que la trama va estafar uns 45 milions d'euros als ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres. El forat més gran, de 18 milions d'euros, seria a Llavaneres, mentre que a Badalona i Santa Coloma la quantitat estafada seria de 14 i 13 milions, respectivament.

Qui més diners es va embutxacar, segons Garzón, va ser el suposat cervell d'aquesta trama, Luis García, amb més de 8 milions d'euros. Prenafeta i Alavedra haurien rebut 637.000 euros. A l'alcalde de Santa Coloma, Bertomeu Muñoz, Garzón l'acusa de falsejar una factura d'1.300.000 euros.

Les declaracions

Els vuit detinguts han arribat a primera hora del matí d'aquest divendres a l'Audiència Nacional procedents del centre penitenciari Soto del Real, on han passat la nit. En entrar s'han pogut veure diversos dels detinguts emmanillats recollint les seves pertinences.

El primer a declarar ha estat Manuel Carrillo, que ha entrat pel seu propi peu a l'Audiència ja que no estava detingut, i n'ha sortit de la mateixa manera. Carrillo ha assegurat davant el magistrat que no té res a veure amb el cas i Garzón li ha dit que tornés a les vuit del vespre perquè li comunicaria la seva decisió final, és a dir, si pren mesures cautelars o segueix en llibertat.

També s'ha assegut davant del jutge el que va ser mà dreta del president Jordi Pujol, Lluís Prenafeta. Ha declarat durant una hora i ha contestat a totes les preguntes del jutge i el fiscal, segons fonts jurídiques. El tercer a passar pel despatx del titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional ha estat l'exdiputat socialista Luis García, conegut com a "Luigi" i suposat capitost de la trama.

L'exconseller Macià Alavedra també ha declarat davant del magistrat i la fiscalia durant 45 minuts. El seu advocat, Juan Córdoba, no ha explicat detalls de la declaració d'Alavedra ni del seu altre client, Lluís Prenafeta, i només ha dit que "es troben malament anímicament tot i que no han necessitat assistència forense".

Després ha estat el torn de l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz. Manuel Dobarco, regidor d'Urbanisme del municipi, ha tancat les declaracions del matí. Després d'un descans ha estat el torn de la resta de presumptes implicats en la trama: Pasqual Vela, director gerent de l'alcaldia de Santa Coloma, i els empresaris Josep Singla i Lluís Casamitjana.

Muñoz no pensa dimitir

L'advocat de Bartomeu Muñoz, Fermín Morales, ha explicat aquest divendres a la nit que recorreran la decisió del jutge, que els sembla "desproporcionada". Unes hores abans havia afirmat que el seu client ha mostrat una actitud d'"absoluta col·laboració policial i judicial". Davant de Garzón ha donat explicacions puntuals sobre adjudicacions d'obres i serveis i gestió municipal, però segons el seu advocat no li han preguntat per fets relacionats amb un possible blanqueig de diners i evasió fiscal, amb els quals, diu Morales, Muñoz "no hi té res a veure".

L'alcalde de Santa Coloma està serè però sorprès i desconcertat per la dimensió que ha adquirit tot aquest cas, ha explicat el seu advocat, que també ha dit que ara com ara no s'ha plantejat dimitir. Amb tot, el PSC ja ha anunciat que expulsarà del partit l'alcalde i també Manuel Dobarco i Pasqual Vela. A més, aquest divendres a la nit l'Ajuntament ha volgut defensar la institució.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut