El govern espanyol prepara 10.000 milions per combatre la inflació el 2023

La Moncloa ha enviat el pla de pressupostos a Brussel·les amb dos escenaris: en el més complicat, es reserven uns 10.000 milions per la inflació

RedaccióActualitzat

El govern espanyol prepara els comptes de l'any vinent amb dos escenaris. La Moncloa ha enviat el pla pressupostari a la Comissió Europea, amb una previsió de recaptació més alta que dona uns 10.000 milions de marge addicional de despesa per combatre la inflació i les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

Aquest és el pla B del govern. Segons un comunicat del Ministeri d'Hisenda, al costat de l'escenari que recull les mesures d'ingressos i despeses que contenen els comptes públics en el moment de l'elaboració dels pressupostos de 2023, se'n planteja un altre amb una recaptació més alta que "donarà marge per prorrogar i adoptar aquelles mesures que s'estimin convenients".

En el primer escenari, el pla pressupostari del 2023 recull que els ingressos totals del conjunt de les administracions públiques suposaran un 42,3% del producte interior brut (PIB), amb 587.609 milions d'euros en termes de comptabilitat nacional.

Pel que fa a les despeses, preveu una xifra del 46,2% per al 2023. En aquest escenari, ja es recull un impacte de 10.000 milions per les mesures adoptades fins ara per combatre les conseqüències de la guerra i de la crisi energètica.

Els comptes del 2023 són encara un projecte del govern espanyol, pendent de l'aprovació al Congrés
Els comptes del 2023 són encara un projecte del govern espanyol, pendent de l'aprovació al Congrés (EFE / Chema Moya)

En el segon escenari, el govern espanyol preveu ingressar encara més per la liquidació de l'IRPF i de l'impost de societats. Així, els ingressos suposarien un 43% del PIB i pujarien a 597.265 milions d'euros en termes de comptabilitat nacional.

Per assolir aquestes xifres, el Ministeri d'Hisenda confia en "el bon dinamisme de l'ocupació i el creixement econòmic sòlid". El document presentat pel govern espanyol, però, continua mantenint que el creixement econòmic de l'any que ve serà del 2,1%, gairebé el doble del que preveu el Fons Monetari Internacional.

Aquests gairebé 10.000 milions que es generen passarien a la despesa, que puja dels 344.627 milions al primer escenari als 354.283 milions, el 46,9% del PIB, al segon.

I per a què es faran servir? "Es preveu la utilització del possible marge fiscal per prorrogar i adoptar aquelles mesures que s'estimi més adequades per protegir les famílies, els treballadors i les empreses més afectades per la crisi energètica", recull el document d'Hisenda.

I aquests deu mil milions se sumarien als 10.000 milions de més amb què el govern espanyol preveu tancar el 2022. Més activitat econòmica i preus més alts han facilitat també que entrin més diners a través dels impostos.
 

Les mesures preses fins ara

Per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna i l'escalada de la inflació, el govern ha pres diverses mesures, com la rebaixa de l'IVA de l'electricitat i el gas, la bonificació de 20 cèntims als carburants o la pujada del 15% en pensions mínimes i ingrés mínim vital, que estaran en vigor fins a final d'any, quan se n'avaluarà l'extensió.

D'altres, com la gratuïtat i bonificació dels preus de Rodalies i mitja distància, s'han allargat un any més.

Segons els càlculs del govern espanyol, les mesures adoptades han permès reduir la inflació fins a 3,5 punts. L'últim càlcul de l'IPC la situa en el 8,9%, però havia arribat a fregar l'11% abans de l'estiu.


Què figura en la proposta del govern espanyol?

En l'escenari 1 --el més prudent-- el govern espanyol ja inclou la recaptació de nous impostos, com el que s'aplicarà temporalment a les companyies energètiques i a la banca, o el que es crearà per als que tinguin rendes superiors als tres milions d'euros.

En canvi, no apareix la bonificació de 20 cèntims als combustibles. Segons algunes previsions, a finals d'any podria haver costat al govern espanyol uns 5.000 milions d'euros.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatIPC
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut