El govern espanyol proposa que només tanquin les escoles en situació excepcional
Reunió dels ministres de Sanitat, Educació i Política Territorial amb les comunitats autònomes, aquest dijous a Madrid (EFE)

El govern espanyol acorda amb les autonomies la mascareta obligatòria a l'escola des dels 6 anys

També s'ha acordat que els alumnes es rentin les mans un mínim de 5 vegades al dia al centre educatiu

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha acordat aquest dijous amb totes les comunitats autònomes que la mascareta sigui obligatòria a l'escola per a tots els alumnes a partir dels 6 anys

Era una de les propostes que portaven a la reunió els ministres de Sanitat, Salvador Illa, d'Educació, Isabel Celaá, i de Política Territorial, Carolina Darias, als responsables de les comunitats autònomes.

Únicament el País Basc s'ha abstingut a l'hora de votar aquesta mesura. 

 

Els ministres de Sanitat, Salvador Illa, de Política Territorial, Carolina Darias, i d'Educació, Isabel Celaá, aquest dijous a Madrid (EFE)

 

La Generalitat manté la posició de dimarts

La Generalitat ha matisat la decisió del govern espanyol i manté que, tal com va fixar dimarts, l'obligatorietat de dur mascareta sigui a partir dels 6 anys depenent de la situació epidemiològica i, en qualsevol dels supòsits, a partir dels 12 anys.

Entre els 6 i  els 12 anys, als llocs on la situació sigui "bona o molt bona", prevaldran els criteris pedagògics.

En la roda de premsa d'aquest dijous a la tarda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assenyalat que l'evolució actual de la pandèmia a Catalunya fa que, a la pràctica, a la majoria del territori català l'obligació de portar mascareta sigui a partir dels 6 anys.

"Concordem per exemple que, de 12 cap endavant, és a dir, a Secundària, portarem mascareta. A partir dels 6 anys, nosaltres proposem que sigui segons la situació epidemiològica. Malauradament, com que la nostra situació epidemiològica, la gran majoria de territoris està en vermell, portarem mascareta a partir dels 6 anys"

Argimon ha assegurat que no hi ha "cap discordància ni cap diferència" amb l'acord entre l'executiu espanyol i els governs autonòmics.

 

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en la roda de premsa d'aquest dijous
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en la roda de premsa d'aquest dijous


"Busquem la presencialitat"

A l'inici de la roda de premsa la ministra d'Educació, que ha qualificat d'"acord total" les decisions preses, ha insistit que la intenció és que els alumnes vagin sempre a l'escola i s'eviti que s'hagin de quedar a casa:

"Busquem la presencialitat de tots els alumnes. Els centres educatius es mantindran oberts durant tot el curs, sempre que la situació epidemiològica ho permeti".

Fins a 2n d'ESO, la presencialitat serà prioritària.

 

 

La ministra d'Educació, Isabel Celaá, aquest dijous a Madrid (EFE)


Temperatura, a casa i a l'escola

En el torn de preguntes, Celaá ha dit que les famílies hauran de prendre la temperatura dels alumnes abans de sortir de casa, i que també es farà a l'escola.

També que els pares hauran d'anar informant que ho estan fent a casa, amb declaracions de responsabilitat i, en tot cas, avisar si no ho han pogut fer.

Els alumnes s'organitzaran en grups estables de convivència almenys a Infantil i fins a 2n de Primària.

 

Les autonomies no hauran de demanar permís per tancar escoles

Pel que fa a la intenció inicial del govern espanyol que les CCAA haguessin de comunicar i demanar permís al govern espanyol per suspendre les classes a les escoles, Illa ha admès que s'ha descartat durant la reunió:

"Perquè no hi hagués dubtes sobre qui té les competències en matèria educativa, la referència a això que hi havia en la primera versió del document acordat s'ha suprimit".

El ministre de Sanitat ha assegurat que hi ha hagut consens que si es dona el cas que alguna autonomia vulgui tancar escoles, es trobaran maneres de gestionar-ho coordinadament amb els comunitats veïnes.


Filtració prèvia

Aquesta proposta s'ha difós durant la reunió, quan el contingut de l'esborrany del govern espanyol s'ha filtrat a diversos mitjans, a més de les agències EFE i Europa Press.

L'acord pres durant la reunió inclou la mesura que a les escoles els alumnes es rentin les mans un mínim de 5 vegades cada dia

 

De casos esporàdics a transmissió no controlada

Els ministres han començat la reunió amb el missatge principal que només es tanquin les escoles que estiguin en situació molt excepcional, amb molts contagis descontrolats.

Per això el Ministeri de Sanitat ha proposat una classificació de les situacions possibles per poder gestionar-les de manera adequada: casos esporàdics, brots controlats, brots complexos, transmissió comunitària esporàdica i transmissió no controlada.

El primer seria un sol cas que no ha arribat a contagiar els membres del grup estable, i el segon que hi hagi transmissió dins del grup estable, però no fora d'aquest.

Quan es detectin contagis entre grups ja apareixeran els brots complexos, que poden arribar a qualificar-se de transmissió comunitària no controlada quan ja hi hagi molts casos en un centre educatiu.


Conferència de presidents el 4 de setembre

En la roda de premsa, la ministra Carolina Darias ha anunciat que la pròxima conferència de presidents autonòmics es farà divendres de la setmana que ve, 4 de setembre.

Darias ha afegit que la reunió d'aquest dijous és, de fet, preparatòria de la conferència de presidents, que serà telemàtica.

 


En cas de quarantena

La ministra també va explicar que estan estudiant la possibilitat d'establir mesures per als pares i mares que s'hagin de quedar a casa amb els fills en quarantena quan hi hagi brots, com per exemple un permís retribuït.

 

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut