El president del Consell Superior d'Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, en una imatge d'arxiu (EFE)

El govern espanyol crea una comissió per tutelar la Federació Espanyola de Futbol

L'actual president interí, Pedro Rocha, està investigat judicialment per possibles contractes irregulars i havia accelerat el procediment per ser proclamat president

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha decidit aquest dijous crear una nova comissió per supervisar la gestió de la Federació Espanyola de Futbol, l'RFEF, i tutelar i fiscalitzar així l'actual comissió gestora, presidida per Pedro Rocha.

La decisió l'ha presa la comissió directiva del Consell Superior d'Esports, el CSD, que ha dit que la nova comissió s'anomenarà "de supervisió, normalització i representació":

"El govern espanyol ha adoptat aquesta decisió per corregir la greu situació que travessa l'RFEF i perquè l'entitat pugui iniciar una etapa de regeneració en un clima d'estabilitat i institucionalitat."

El CSD ho ha anunciat després de la reunió en un comunicat que insta els membres de la comissió gestora actual que limitin la seva actuació a "la mera administració ordinària de l'entitat", que és l'únic que poden fer per llei.


Comissió integrada per "persones independents de prestigi"

En el comunicat afegeixen que en la comissió "s'hi situaran persones independents de reconegut prestigi", que s'encarregarà de fer aquesta supervisió a l'RFEF fins després de l'Eurocopa i els Jocs Olímpics, i que a la tardor es faran noves eleccions.

Del nom de la comissió es desprèn que els seus integrants seran els encarregats de representar el futbol espanyol en aquests i altres esdeveniments durant aquests mesos, tot i que el CSD no ho ha explicitat.

La decisió no ha anat tan enllà com la versió que havien avançat aquest dimecres a última hora diversos mitjans del grup PRISA, com El País i la Cadena Ser, que havien afirmat que es crearia una comissió que substituiria l'actual gestora.


En joc "la reputació i el prestigi d'Espanya"

Divendres el president del CSD, José Manuel Rodríguez Uribes, va dir que la comissió gestora s'havia "extralimitat en les seves funcions", i va afegir que "estan en joc la reputació, el prestigi i el bon nom d'Espanya":

"És impensable que el representant del futbol espanyol per a l'Eurocopa o per als Jocs Olímpics pugui ser una persona investigada en una causa penal."

Rodríguez va fer aquestes declaracions després que el Tribunal Administratiu de l'Esport, el TAD, emetés un informe afirmant que havia detectat "presumptes infraccions disciplinàries qualificades de molt greus".

En aquest sentit, el CSD també ha anunciat que es tornarà a reunir dimarts dia 30 d'abril per prendre decisions referents a aquest assumpte, que està pendent que el TAD es pronunciï en les pròximes setmanes.

Després de la reunió d'aquest dijous, Rodríguez Uribes ha dit que la decisió "preserva l'interès general amb la finalitat de restituir el bon nom i la imatge del futbol espanyol".

El president interí de l'RFEF, Pedro Rocha, el 12 d'abril entrant a declarar davant la jutgessa (Europa Press)

Rocha, de testimoni a investigat

L'actual president interí de l'RFEF, Pedro Rocha, que ha liderat la comissió gestora des del cessament de Luis Rubiales al setembre, seria el màxim responsable de les infraccions i irregularitats.

Rocha va passar fa dues setmanes de testimoni a investigat en el procediment en marxa al jutjat 4 de Madrid que investiga possibles contractes irregulars de l'RFEF. Investiga els exercicis dels últims 5 anys, durant part dels quals Rocha va ser vicepresident econòmic de la federació.

A principis de mes Rocha va convocar eleccions a l'RFEF per al 6 de maig, però pocs dies després de convocar-les es va saber que havia reunit 107 dels 138 avals possibles, i que cap altre candidat n'havia aconseguit prou.

Rocha tenia la intenció de ser proclamat president dilluns de la setmana passada, dia 15, però la comissió electoral va admetre a tràmit una impugnació, el procediment es va endarrerir, i la nova data per a la proclamació era aquest divendres.

La decisió presa aquest dijous pel CSD aparentment no s'oposa a aquesta proclamació, tot i que la intenció de Rodríguez Uribes és que a la tardor "es culmini el procés electoral amb una assemblea renovada per al període 2024-2028".

Tot plegat en el marc dels processos judicials en marxa contra l'expresident Luis Rubiales, per irregularitats en contractes relacionats amb la Supercopa celebrada a l'Aràbia Saudita, i pel judici que haurà d'afrontar pel petó i les presumptes coaccions a Jennifer Hermoso.

FIFA i UEFA monitoren de prop la situació

Per la seva part, la FIFA i la UEFA han assegurat, en un comunicat, que avaluaran si la creació d'una Comissió de Supervisió, Normalització i Representació per tutelar la Federació Espanyola de Futbol pot afectar-ne la independència.

Tots dos organismes expliquen que "buscaran informació addicional" per determinar si la comissió designada "pot afectar l'obligació de la RFEF de gestionar els seus assumptes de manera independent i sense interferències indegudes del govern".

Al mateix comunicat conjunt, la FIFA i la UEFA diuen que "monitoren de prop la situació que envolta a la Federació Espanyola de Futbol amb gran preocupació".

ARXIVAT A:
CorrupcióLuis Rubiales
Anar al contingut