El govern demanarà un crèdit per fer front al sudoku de la falta de pressupostos
Pere Aragonès, a la roda de premsa del Consell Executiu (ACN)

El govern aprova un suplement de crèdit per esquivar les limitacions dels pressupostos

Les pujades de sou dels treballadors públics i el retorn de la paga extra del 2013, el gruix de les despeses

Pilar AbrilActualitzat

El govern ha aprovat un suplement de crèdit de 814 milions d'euros per superar les limitacions de la pròrroga pressupostària. El gruix de les despeses correspon als increments retributius dels treballadors públics i el retorn de la paga extra del 2013.

Des que es van aprovar els últims pressupostos de la Generalitat, els del 2017, ha plogut molt. L'economia ha continuat creixent i la recaptació per impostos, també. I el mateix han fet les despeses. En aquest temps el salari dels treballadors públics ha pujat un 5%, s'han ampliat plantilles de docents i s'ha tancat un acord per tornar aquest any una part de la paga extra del 2013.

Tot plegat, més de 1.000 milions d'euros de despesa addicional que, d'entrada, no es podrien gastar tot i tenir els diners. La raó? Les limitacions legals de la pròrroga pressupostària.

Per superar-les, el govern, tal com va explicar el conseller Pere Aragonès a "Els matins" de TV3, ha aprovat en la reunió del Consell Executiu el que es coneix com a suplement de crèdit, una manera de tirar endavant despeses que no es poden ajornar fins al mes següent, com són les salarials.

Quim Torra i Pere Aragonès a la reunió del govern d'aquest dimarts

 

Aquest suplement, de 814 milions d'euros, es tramita com a decret llei i l'ha d'aprovar el Parlament. Permet cobrir el gruix de l'increment de les despeses de personal previstes i la resta es finança amb una partida específica de gairebé 226 milions d'euros.

Una insuficiència de més de 1.265 milions d'euros

Però les necessitats de despesa no s'acaben aquí i s'enfilen, en conjunt, a 1.265 milions d'euros. Per fer front als pagaments de la renda garantida cal habilitar noves partides i el mateix passa amb altres despeses socials, com ara les actuacions relacionades amb els menors estrangers no acompanyats.

El responsable de les finances catalanes, Pere Aragonès, ha demanat als altres consellers del govern que prioritzin les seves actuacions per poder moure partides, tant a dins de cada departament com entre conselleries. Un cop reassignades, la setmana que ve aprovarà el pla de contingència, amb el pla d'ajust corresponent.

Per finançar-ho tot, el govern compta amb els diners del Fons de Facilitat Financera, que substitueix el FLA. Però també amb l'actualització de les bestretes i la liquidació del model de finançament corresponent al 2017.

Són 1.400 milions d'euros que s'havien d'incloure en els pressupostos de l'Estat. En no prosperar els comptes, la ministra d'Hisenda addueix problemes legals per fer la transferència, tot i que assegura que ho continua intentant.

 

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut