El govern intentarà salvar mesures socials i l'extra pendent als funcionaris via decret

Pere Aragonès ha assegurat que no hi haurà recursos per a les mesures noves que incloïa la seva proposta de pressupostos per al 2019

RedaccióActualitzat

El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha anunciat que, un cop prorrogats els comptes de la Generalitat, aquest dimarts ja portarà al Consell Executiu el pla de contingència que hauria de permetre cobrir les despeses de funcionament bàsiques.

Aragonès ha explicat, en una entrevista als Matins de TV3, que el govern treballa per minimitzar les conseqüències de la falta de pressupostos per a aquest any. Dimarts vinent, a la reunió de govern, posaran en marxa un pla de contingència que preveu, d'entrada, impulsar crèdits extraordinaris que després haurà d'aprovar el Parlament:

"Només per donar continuïtat al que s'està fent ara i als compromisos que ja tenim ara sobre la taula necessitem 1.260 milions d'euros que no tenim en el pressupost del 2017 que és el que s'aplica ara. A partir de dimarts que ve, del pròxim Consell Executiu, s'inicia el pla de contingència per la pròrroga pressupostària amb un objectiu, que és garantir la prestació de serveis públics fonamentals per poder donar continuïtat al que s'està fent ara."

El vicepresident i conseller d'Economia ha explicat que caldrà que el Parlament autoritzi crèdits per valor de 1.260 milions d'euros, per assumir despeses ja compromeses, com el retorn de la paga extra o la renda garantida de ciutadania:

"Per seguir pagant els professors que ja tenim a les escoles, per seguir pagant els nous metges que s'han incorporat arran dels últims acords en l'àmbit de l'Institut Català de la Salut, per seguir pagant la renda garantida que avui ja percep la gent que n'és beneficiaria, per seguir el retorn aquest mes de març d'un 10% de la paga extra de l'any 2013, al llarg de l'any hem de fer el 30% restant, fins a arribar al 40% compromès. Això forma part d'aquests 1.260 milions."

 

El mateix mecanisme es farà servir per disposar dels recursos necessaris per seguir pagant els nous mestres, mossos i bombers que ja s'han incorporat aquest any.

 

Segons Aragonès, per poder anar més enllà i garantir les necessitats dels serveis públics, intentaran modificar la llei de finances públiques. Aquesta llei limita la possibilitat de gastar més diners dels previstos al pressupost que es prorroga, en aquest cas el de 2017, perquè l'any passat tampoc no hi va haver pressupostos.

En el cas del 2019, caldria fer crèdits extraordinaris per poder disposar dels 1.260 milions d'euros de despesa social que incorporava l'esborrany de pressupostos. Segons ha explicat Aragonès, són recursos procedents del model de finançament dels quals ja disposa la Generalitat, però que només es poden fer servir si s'aproven els crèdits. En cas contrari, ha recordat, s'haurien de destinar a reduir el deute.

Aragonès ha assegurat que no hi haurà recursos per a les mesures noves que incloïa la seva proposta de pressupostos per al 2019 i que hi ha mesures que "queden a l'aire":

"Recuperar la participació de la Generalitat en el finançament de les escoles bressol, 20 milions d'euros, no ho podrem fer. Tot el desplegament del decret d'escola inclusiva, la renovació de vehicles en l'àmbit de bombers, dels equipaments dels EPIS, tot això que s'havia de renovar, ara tot això està a l'aire."

 

Aragonès ha avisat que caldrà que el Parlament "hi posi de la seva part" i creu que el rebuig dels grups parlamentaris als comptes és postureig polític perquè al final acabaran aprovant noves partides i vies d'ingressos de manera trossejada:

"Haurem de mirar de fer crèdits extraordinaris que s'hauran de portar al Parlament, i veurem la paradoxa que aquells grups parlamentaris que han impedit la tramitació del pressupost en global a trossets ens l'aniran aprovant, cosa que demostra que és una qüestió electoral. Haurem de modificar la llei de finances públiques de Catalunya, probablement per poder aixecar el sostre de despesa en situació de pròrroga pressupostària".

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut