Vitòria

El govern basc creu que l'executiu espanyol vol retenir els presos com a moneda de canvi

El conseller de Justícia del govern basc, Joseba Azkarraga (EA), ha assegurat aquest dijous que l'objectiu del govern central no transferint les presons a Euskadi és "retenir determinats presoners com a moneda de negociació". El president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, va apel·lar dimecres al Congrés al "do de l'oportunitat" del PNB perquè no demanin ara la transferència d'institucions penitenciàries a Euskadi, que de moment no es traspassaran perquè afecten "interessos determinants de la seguretat de l'Estat".

Actualitzat

Azkarraga ha insistit a demanar la transferència i, en una compareixença de premsa, ha demanat que per "respecte a la legalitat vigent" i "especialment com a element afavoridor del procés de pau" es fa necessària "una política penitenciària d'acord amb els drets humans".

Per Azkarraga, les declaracions de Zapatero són "irresponsables", "preocupants" i "insultants" per a l'administració basca, ja que qüestionen la seva capacitat per gestionar les presons d'acord amb "els paràmetres de seguretat exigibles". En aquest sentit, ha assegurat que des que l'executiu autonòmic exerceix les competències bàsiques de seguretat ciutadana al País Basc, inclosos els trasllats de reclusos dins d'Euskadi, mai s'ha posat "en risc" la seguretat de l'Estat.

És per això que Azkarraga ha insinuat que el que podria pretendre en realitat el govern central és "retenir determinats presos com a moneda de canvi" en el procés de pau. El conseller de Justícia basc també ha advertit a Rodríguez Zapatero que no confongui "el suport inqüestionable del govern basc al procés de pau" amb "una submissió silenciosa".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut