El president Pere Aragonès durant la compareixença per explicar els pressupostos del 2024

Aragonès reclama als Comuns que no "sacrifiquin" els pressupostos pel Hard Rock

L'endemà de l'acord entre el govern i el PSC, el govern aprova el projecte de pressupostos i el porta al Parlament

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presentat aquest dimecres els pressupostos del 2024 l'endemà de l'acord entre el govern i el PSC, i a l'espera d'aconseguir la confiança dels Comuns, que condicionen el seu suport a la retirada del projecte Hard Rock a les comarques de Tarragona.

Aragonès ha defensat que el pressupost del 2024 "no posa ni un euro, ni una mesura, ni incorpora cap acord relatiu al projecte de Hard Rock" i ha opinat que un pressupost "no hauria de sacrificar-se per altres debats legítims, però que no hi guarden cap relació".

Fonts dels Comuns mantenen que només donaran un sí als pressupostos si el govern es compromet a no aprovar el Pla Director Urbanístic (PDU) del projecte de Hard Rock. Una tramitació que depèn de la comissió d'urbanisme de Tarragona i que els Comuns situen en el terreny polític. Abans, el projecte ha de superar l'informe mediambiental del Departament d'Acció Climàtica.

En una compareixença des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, Aragonès ha insistit que el Hard Rock depèn dels impulsors privats i que el tràmit de l'aprovació del Pla Director Urbanístic (PDU) és d'una "alta complexitat". 

El govern negocia amb els Comuns, però segons el president negociaran amb tots els grups que estiguin en disposició de donar suport als comptes "fins a l'últim minut" per possibilitar l'aprovació dels pressupostos "més elevats de la història", de 43.600 milions d'euros.

 

El pròxim pas: acabar amb el dèficit fiscal

El cap de l'executiu ha afirmat que són els millors pressupostos "possibles" i ha reivindicat que podrien ser encara més bons "si no tinguéssim dèficit fiscal" i "totes les eines d'un Estat". Aragonès ha afegit que buscaran totes les aliances possibles per acabar amb aquest dèficit fiscal. 

Per això, ha fet una crida a tots els grups parlamentaris perquè donin suport als comptes i ha defensat que "ningú que tingui voluntat real d'avançar s'hi pot oposar". Aragonès ha defensat que són "millors" que els del 2022 i el 2023, i ha recordat que Comuns i Junts ja hi havien donat suport amb anterioritat aquesta legislatura.

Pere Aragonès ha assegurat que els comptes responen "als grans consensos" de Catalunya i a les principals preocupacions de la ciutadania: la sequera, la millora del sistema educatiu, la creació de llocs de treball, l'impuls social del català i la defensa de la sanitat, ha detallat. 


Comença la tramitació dels comptes al Parlament

El govern ha aprovat el projecte de pressupostos del 2024 en una reunió extraordinària i la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ja els ha lliurat a la presidenta del Parlament, Anna Erra, abans de presentar-los als agents socials i als grups polítics.
 

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha entregat el projecte de llei de pressupostos a la presidenta del Parlament, Anna Erra, amb una tauleta (ACN/Mariona Puig)

Anna Erra ha instat els grups a negociar per fer que els comptes siguin "assumibles" per a la majoria de la cambra i ha defensat que "com més amplia sigui la majoria, serà millor per al conjunt del país".

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha demanat aprofitar "la finestra d'oportunitat" que suposen la relaxació de les regles fiscals a les comunitats i l'actual context de creixement econòmic, per tal d'aprovar uns comptes "expansius i ambiciosos".

Mas Guix també ha desgranat els quatre eixos principals del pressupost: clima i equilibri territorial, on s'inclouen les accions per combatre la sequera; benestar i serveis públics; transformació econòmica, i cultura i llengua.

Un cop admès a tràmit per la Mesa del Parlament, els consellers compareixeran en comissió per explicar les partides de cada departament. La primera a fer-ho serà la vicepresidenta Vilagrà aquest dijous al matí. El debat a la totalitat està previst per al 12 i 13 de març.
 

Uns comptes sense prou suports garantits 

L'acord tancat d'Esquerra i el PSC suma 66 diputats, insuficients encara perquè els comptes prosperin i això fa clau l'abstenció o el sí dels Comuns, si Junts o la CUP es mantenen fora de l'acord.

El govern buscarà la contradicció dels Comuns, per haver aprovat els dos anteriors pressupostos amb el mateix projecte Hard Rock en marxa i, fins i tot, el 2022, amb una partida de 120 milions reservats en el pressupost per la compravenda dels terrenys.

Aragonès i Illa, signant aquest dimarts l'acord pels pressupostos
Aragonès i Illa firmant aquest dimarts l'acord pels pressupostos (EFE/Andreu Dalmau)

Esquerra jugarà tots els elements de pressió: des del seu suport al Congrés al govern de coalició de PSOE i Sumar fins a l'impacte social d'un pressupost expansiu, passant pel calendari avançat en què arriba l'acord. Els càlculs del govern és que la tramitació acabarà entre abril i maig, al límit ja del que té sentit. Els Comuns hauran de dir blanc o negre d'aquí 15 dies, quan els grups hauran de dir si presenten o no esmenes a la totalitat.

Aquesta tarda, han tingut una nova reunió, una reunió tècnica per avançar en àmbits com habitatge i salut. Els Comuns insisteixen que el govern ha de descartar el Hard Rock i tot fa pensar que les negociacions poden ser llargues.
 

Les principals partides dels pressupostos

El projecte de pressupostos contempla 2.442 milions d'euros més de despesa, per arribar als 43.600 milions, segons ha explicat la vicepresidenta, Laura Vilagrà, aquest dimarts.

Una de les prioritats dels comptes és l'educació. Per primera vegada, el departament superarà els 7.000 milions de despesa, un 10% més que el 2023. Una partida de 50 milions és per fer millores educatives arran dels mals resultats de les últimes proves PISA.

Pel que fa a habitatge, en el marc d'un pla d'habitatge social, es volen destinar 4.000 habitatges nous a lloguer social aquest 2024. El projecte també inclou més de 1.000 milions per lluitar contra la sequera, amb mesures com millores en el reg o dessalinitzadores.

A falta de saber-se la partida total per a sanitat, s'ha pactat reforçar l'atenció primària amb 144 milions. També en els diners destinats al Departament de Salut, es dedicaran 100 milions d'euros a millorar les condicions laborals de les infermeres. 

Pel que fa a infraestructures, no s'esmenten ni Rodalies ni la B-40, però sí que es concreten obres de millora al metro de Barcelona, que suposarien una inversió de 57 milions.

ARXIVAT A:
ERCPSCEn comúPressupostos de la Generalitat
Anar al contingut